Daca Guvernul majoreaza TVA, ar fi ca si cum ar impinge pe scari pe "cineva care oricum se duce de-a berbeleacul", a declarat la RFI Romania fostul ministru de Finante si vicepresedintele PNL Varujan Vosganian. De asemenea, liberalul a criticat prestatia actualului Executiv, spunand ca anul 2009 a fost un esec din punct de vedere al luptei impotriva crizei economice.

  • "Majorarea impozitelor in perioade de criza economica este o mare eroare. Este un mod de a transfera asupra contribuabililor neputintele guvernantilor. E usor sa maresti veniturile, marind impozitele. Daca majorezi TVA, nu faci decat sa restrangi consumul si sa diminuezi capacitatea economiei de a se relansa. E ca si cum ai imbranci pe scari pe cineva care oricum se duce de-a berbeleacul."

De asemenea, fostul ministru liberal a comentat si afirmatia presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia iesirea Romaniei din criza depinde de iesirea celorlalte tari, spunand ca "numai bolile sunt contagioase, sanatatea nu-i contagioasa".

  • "Presedintele a spus ca trebuie sa se insanatoseasca ceilalti ca sa ne insanatosim si noi, dar sa stiti ca numai bolile sunt contagioase, sanatatea nu-i contagioasa, daca stai langa un om sanatos, nu neaparat devii si tu mai sanatos ca si el."
  • "Trebuie sa facem doua lucruri: sa stimulam investitiile - si fireste sa reducem cheltuielile - dar sa reducem impozitele. Romania trebuie sa faca un mars fortat. Nu e normal sa dai facilitati pentru profitul reinvestit, intr-o perioada in care companiile nu prea au profit. Trebuie sa dai facilitati pentru cei care investesc".

Varujan Vosganian spune ca anul 2009 a fost un esec din punct de vedere al luptei impotriva crizei economice.

  • "Anul 2009 a fost un an esuat din punct de vedere al luptei impotriva crizei. Chiar daca noi la anul crestem cu 0,5%, noi deja am cazut cu 8%, deci dupa opinia mea o sa revenim la 2008 cam la jumatatea lui 2011."
  • "Faptul ca acest Guvern nu gaseste bani nu inseamna ca nu sunt bani, pentru ca iata, daca am merge pe conformarea voluntara mai mare, s-ar gasi bani. Ce inseamna asta? Inseamna ca agentul economic este dispus sa-si plateasca impozitele fara ca ele sa se transforme in restante sau in evaziune fiscala. Or pentru asta trebuie o politica de stimulare a agentilor economici sa-si plateasca impozitele, asa numitul bonus fiscal, adica sa accepti sa plateasca mai putin din impozitul pe care ti-l datoreaza, daca ti-l plateste la timp sau chiar cu o mica perioada inainte. In al doilea rand, normal ca agentul economic nu mai poate sa-ti plateasca cand tu ii pui impozite suplimentare, impozitul forfetar si cand reface politica de presiune politica asupra lor"
  •  "Nu judecati criza economica dupa neputintele Guvernului. O criza economica poate ajuta o tara sa se reaseze. De pilda, in perioade de criza, noi intelegem ca trebuie sa dezvoltam mai mult industria, agricultura, industria alimentara, industria energetica, adica zonele care se leaga de piata intr-o elasticitate unitara. Deci nu trebuie majorate impozitele. Mai mult, trebuie facut un parteneriat cu contribuabilii si spus asta : "reducerea impozitelor sta in mana voastra". Daca conformarea voluntara creste de la 72 cat e azi - era 82 pe vremea noastra - la 90, reducem TVA-ul si cota unica".