Prabusirea Guvernului ar provoca un puseu economic cu consecinte deosebit de grave, a declarat seful grupului parlamentar al PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, intr-un interviu pentru RFI. Politicianul democrat-liberal a adaugat ca un premier independent pentru o perioada scurta de timp nu are nici un fel de valoare. Declaratiile sale au fost facute in contextul in care, marti, in Parlament, vor avea loc dezbaterea motiunii de cenzura impotriva Cabinetului Boc II. Potrivit declaratiilor liderilor PSD si PNL, Guvernul este ca si cazut. Mircea Geoana a anuntat ca toti parlamentarii PSD vor vota in favoarea motiunii, iar Crin Antonescu a avertizat ca liberalii care nu voteaza motiune risca excluderea din partid.

"Sper ca nu va cadea Guvernul si ne bazam pe responsabilitatea pe care o au parlamentarii fata de electoratul din colegiile lor, pe de o parte, fata de situatia economica din Romania, pe de alta parte. Va dati seama ca in momentul de fata caderea Guvernului in prag de iarna, cu imposibilitatea de a lua deciziile necesare pentru functionarea centralelor de termoficare sau alte asemenea masuri in prag de iarna, alaturi de apropiatele alegeri vor duce inevitabil la un puseu economic, cu consecinte deosebit de grave", a spus Toader.

Politicianul democrat-liberal a afirmat ca nu se bazeaza pe deciziile politice care "vor neaparat sa creeze un dezechilibru la nivel national, ci pur si simplu pe responsabilitatea pe care o au parlamentarii, in conditiile in care un Guvern, asa cum este el parasit de PSD in momentele cele mai grele sa poata sa faca fata perioadei pana la alegeri, dupa alegerile prezidentiale toata lumea a spus, vom stabili ce drum vom lua fiecare din partidele noastre".

Referindu-se la propunerile ce sustin numirea unui premier independent, Toader a precizat ca aceasta solutie pentru o perioada scurta de timp "nu are nici un fel de valoare. Indiferent cat ar fi el de bun, trebuie sa se bazeze pe niste majoritati sau oricum pe un sprijin parlamentar, mai ales ca daca nu are nici un pic de experienta politica si va fi foarte tehnic, nu va intelege pana la urma un mecanism democratic al Parlamentului si nu va fi altceva decat cel care va sta si va urmari jocurile politice de la nivelul partidelor politice".

Legat de propunerea PNL de a-l numi premier pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, Toader a spus ca "el si-ar pierde sigur mandatul de primar si dupa sase decembrie nu va mai fi sigur niciodata ca poate sa fie premier si cred ca nici nu va accepta".

Intrebat daca mai exista sanse ca PD-L sa se impace cu PSD, Toader a afirmat ca "nici un partid nu a inchis usa si nici nu a deschis-o complet spre celalalt partid. Cred in aceasta perioada pana la alegeri cea mai buna solutie este sa ramana actualul Guvern, pentru a functiona in conditii normale. Dupa aceea, negocierile care pot fi facute, pot fi facute dupa alegerile prezidentiale".