Viitorul presedinte al Uniunii Europene va trebui sa fie un european convins, considera comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban. Intr-un interviu pentru RFI Romania, acesta a mai sustinut ca o lista cu mai multi candidati pentru postul de comisar european ar fi o solutie mai buna.

Intrebat daca existenta unui singur candidat din partea Romaniei nu reduce sansele Bucurestiului, Orban a raspuns diplomatic:

  • "Parerea mea e ca o lista de personalitati ofera mai multe sanse decat nominalizarea unei singure persoane, dar stiti foarte bine ca o nominalizare a fost facuta si ramane de vazut ce va rezulta. Presedintele Comisiei Europene este persoana care va hotari. El are toate elementele prin care sa decida cu privire la aceasta chestiune".
  • "Nominalizarea tuturor membrilor Comisiei Europene, cu exceptia presedintelui Comisiei, care deja a fost nominalizat si acceptat de Parlamentul European va fi facuta si ea, numai in momentul in care va exista claritate juridica. Deci in momentul in care se va stii foarte clar sub ce Tratat va functiona viitoarea Comisie Europeana."

Comisarul s-a referit si la Consiliul European de iarna, de joi si vineri, de la Bruxelles, unde se discuta neoficial despre viitorul presedinte al Uniunii Europene. Leonard Orban crede ca nu vor fi inaintate propuneri concrete de candidati la acest summit.

  • "Nu ma astept la nominalizari, nici pentru pozitia de presedinte al Consiliului European, nici pentru pozitia de Inalt Reprezentant pentru Relatii Externe. De ce? E clar ca e nevoie de rezolvarea concreta a finalizarii intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona. Tocmai de aceea cred ca va fi o conferinta, un consiliu european extraordinar, cand se vor face si aceste nominalizari, cea privind presedintele Consiliului European si cea privind Inaltul Reprezentant pentru Relatii Externe."
  • "Pentru mine este foarte clar, presedintele Consiliului European va trebui sa fie un european convins, o personalitate care va putea sa sustina in continuare consolidarea politica si pe toate planurile a Uniunii Europene".

Printre numele ce ar putea fi luate in calcul pentru postul de presedinte al Uniunii Europene se afla fostul premier britanic Tony Blair si premierul din Luxembourg, Jean Claude Junker.