Invitat la emisiunea "Tu decizi pentru Romania" (TVR1), presedintele Traian Basescu a discutat despre alegerile prezidentiale, despre referendumul pentru un parlament unicameral si despre neajunsurile Constitutiei. "Cea mai grava vulnerabilitate a Constitutiei este cea legata de posibilitatea Guvernului de a emite ordonante de urgenta. E anormal sa se permita Guvernului sa conduca fara Parlament", a declarat Basescu.

Iata care au fost principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

- Vreau sa convoc partidele la discutii pentru ca bugetul este expresia unui program de guvernare asumat de un executiv care primeste votul de incredere a Parlamentului.

- Nu inteleg majoritatea de la Grivco. Pe de-o parte dau jos Guvernul, iar pe de alta parte cere Guvernului sa faca un buget.

- As vrea sa ma lamureasca dl Geoana, dl Antonescu: Cand sunt responsabili? Cand darama Guvernul sau cand isi dau seama ca trebuie sa aiba buget tara?

- Voi convoca partidele politice sa vedem daca accepta programul actualului Guvern pe care l-au demis.

- Sunt constient ca multe din cele ce au asteptat romanii de la mine nu s-au indeplinit in primul meu mandat. Chiar daca am multe restante, nu vreau sa-mi caut scuze. Am convingerea ca sunt cel care poate impinge inainte modernizarea statului roman, un stat care a a devenit destul de greu de suportat pentru cei care platesc taxe.

- Modernizarea statului trebuie sa fie obiectivul strategic major pentru clasa politica si, desi a fost greu primul, mai vreau un mandat pentru a impinge lucrurile in acest sens, spre flexibilizarea statului.

- Un rapsuns pozitiv la referendum genereaza revizuirea intregii Constitutii pentru ca se schimba sistemul parlamentar. Eu vorbesc de revizuirea Constitutiei de doi ani.

- Ar fi o mare eroare sa mergem la extreme. Romania are nevoie de un regim semi-prezidential. Conturat corect. Fara ambiguitati. Cu mecanisme de deblocare a crizelor politice.

- O neclaritate grava a Constitutiei. Pana unde poate merge Guvernul cu ordonantele de urgenta. E anormal sa se permita Guvernului sa conduca fara Parlament. Constitutia nu trebuie sa fie doar o colectie de norme generale.

- Cea mai grava vulerabilitate, cea legata de posibilitatea Guvernului sa emita ordonante de urgenta si simple trebuie corectata cat mai repede.

- Nimeni in afara de Parlament nu este responsabil ca la ora actuala tara nu are guvern.

- Daca va fi nevoie voi desecretiza, dar nu in totalitate, dosarele in cazul rapirii jurnalistilor in Irak.

- Cea mai mare ticalosie a unui presedinte este sa citeasca aceasta Constitutie si sa ajunga la concluzia ca nu are atributiuni executive. Presedintele are autoritatea politica a celui votat de popor. El nu poate scrie o lege si s-o dea la Parlament, dar poate influenta institutiile in numele celor care l-a ales.

- Presedintele poate crea o presiune publica, dar sa fie transparenta.

- Eu ca presedinte am fost mult mai atent la opinia celor multi decat a fost Parlamentul.