Candidatul PSD la alegerile prezidentiale, Mircea Geoana a declarat in cadrul emisiunii "Tu decizi 5 ani pentru Romania" (TVR1) ca este optimist in ceea ce priveste sansa sa la alegerile de duminica si ca "pana de Craciun vom instala un nou guvern, capabil, competent, cu un program de guvernare si un program anti-criza autentic"

Iata care sunt cele mai importante declaratii ale lui Mircea Geoana:

- De mai bine de o saptamana legea care permite guvernului sa intocmeasca bugetul pe 2010 sta la Cotroceni fara ca presedintele sa o semneze. Cred ca este un gest reprobabil. Indiferent de competitia electorala tara are nevoie de un punct de sprijin in lupta contra crizei.

- Este inacceptabila aceasta intarziere.

- Basescu nu are de facut decat un lucru foarte simplu. Sa promulge o lege care sta la dumnealui pe birou de ceva timp.

- Este clar ca in acest moment actualul presedinte si-a epuizat resursa de credibilitate.

- Pana de Craciun vom instala un nou guvern, capabil, competent, cu un program de guvernare si un program anti-criza autentic.

- Romania are nevoie in acest moment de normalitate, de echilibru, de competenta.

- Astazi suntem, din pacate, pe ultimul loc in Europa atunci cand vine vorba de capacitatea de a lupta contra crizei economice.

- Este inadmisibil ca domnul Negoita sa trimita la parlament aceleasi proiect de guvernare ca a domnului Croitoru.

- Netrimiterea bugetului la Parlament ascunde planul adevarat al domnilor Basescu, Boc si Stolojan este sa dea afara 20% dintre bugetari si de a mari TVA-ul la 22%. le este frica sa trimtia bugetul pentru ca in clipa respectiva se vede intreaga realitate.

- Schita de buget pentru Agricultura realizata de guvern pe anul viitor este 0,85% din PIB.

- Daca voi ajunge presedinte si aceasta majoritate va rezista si dupa alegeri, nu am nici o problema sa merg mai departe pe mana lui Klaus Johannis. Daca partidele vor avea alta propunere, eu nu am nici o dificultate sa ma pliez pe propunerile majoritatii.

- Ca sa poti guverna ai nevoie de o majoritate. Rolul presedintelui este conform Constitutiei, sa aiba consultari cu partidele in vederea formarii unei majoritati. Romania are nevoie de un guvern care sa functioneze.

- Cred ca o romanie a bunul simt este bine-venita. Dar mai trebuie si un plan economic bine pus la punct.

- Atata vreme cat Traian Basescu domina PDL-ul, acest partid va ramane "nefrecventabil"

-Daca am lega Craiova de Pitesti printr-o autostrada am realiza o vasta zona industriala. este vital acest proiect.

- Voi modifica, cu sprijinul parlamentului, modul cum functioneaza CSAT in prezent. 3:10

- Voi introduce trei elemente noi, de interes pentru securitatea nationala. Securitatea alimentara, Securitatea energetica si, ceea ce a propus si dl. Basescu, intorducerea conceptului de "Buna guvernare"

- Securitatea energetica este un subiect sensibil, de aici si propunerea noastra de a avea o compania energetica nationala puternica si robusta.

- Imediat dupa instalarea noului guvern este esential sa reinstauram un dialog cu toate formatiunile politice pentru a avea o lege a educatiei cat mai repede. O lege pe care sa o avem pentru macar 20 de ani.

- Am vorbit primul de un sistem unicameral pentru parlament si un numar redus de parlamentari. Ideea nu este noua si o sustin, in ceea ce priveste reducerea numarului de parlamentari. Dar Basescu incearca un siretlic electoral prin acest referendum.

- Sunt convins ca ideea de a reduce numaruld e parlamentari este o idee buna. Daca vrem sa modificam Constitutia, acolo trebuie o cumpanire serioasa. daca e sa facem o schimbare in Romania, atunci sa fie ceva serios.

- Sunt convins si am informatii clare ca aceste alegeri vor fi fraudate masiv. Ma uitam cum compania de stat din judetul Gorj, Uzina Mecanica de Reparatii Rovinari a donat PDL-ului un miliard de lei, in conditiile inc are cei 500 de angajati au un salariu de 900 de lei.