Partidul Democrat-Liberal va dialoga nu cu Crin Antonescu, ci mai degraba cu alegatorii liberali, pentru a-i atrage de partea lui Traian Basescu, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase (PD-L). Intr-un interviu pentru RFI, Anastase a afirmat ca obiectul referendumului va deveni realitate, daca Traian Basescu ramane presedinte. Daca insa iese un presedinte-marioneta, adica Mircea Geoana, sansele ca referendumul sa fie aplicat sunt nule.

  • Dialogul este un element necesar in orice democratie. Nu e nici un fel de problema sa discutam. Vom discuta in mod special cu votantii lui Crin Antonescu, deci cu oamenii care de fapt au dat un vot dreptei, acei oameni instruiti, acei oameni cu optiuni doctrinare, care nu vor accepta niciodata sa-l voteze pe Mircea Geoana.
  • Aceasta alianta PNL - PSD functioneaza de foarte mult timp. A functionat si pe vremea guvernarii Tariceanu, printr-o sustinere netransparenta, a functionat si in acest an de zile in Parlament. Eu sunt convinsa ca oamenii nu voteaza dupa intelegerile pe functii pe care le fac liderii politici si sunt convinsa ca atunci cand vin la vot voteaza pentru cel pe care il considera cel mai bun. Mai degraba ma astept in momentul de fata la un sentiment de dezamagire fata de Crin Antonescu, pentru ca oamenii care au iesit la vot sa-l voteze pe Crin Antonescu, chiar au crezut ca este altceva.

Despre referendum

  • In mod normal, un referendum care a fost incuviintat de un numar atat de mare de oameni, fiind un referendum valid, nu poate fi ignorat de nici o clasa politica.
  • Sanse foarte mari (n.red. ca referendumul sa devina realitate), daca Traian Basescu va fi presedintele Romaniei in continuare, aproape nule daca va iesi un presedinte-marioneta, Mircea Geoana. Procedural, practic, se demareaza constituirea unei comisii constitutionale, care sa faca proiectul de Constitutie, apoi acest proiect trece prin votul Parlamentului, iar dupa aceea avem acel referendum constitutional care consfinteste formula definitiva a Constitutiei.

Rep: Acest proces poate incepe acum ?

R.A.: Sigur, ar putea sa inceapa de maine, numai ca majoritatea parlamentara a decis ca ne vom revedea dupa sase decembrie.