"S-a dovedit ca gravitatea acestei noi gripe este mai mica decat cea a obisnuitelor gripe sezoniere. Este intr-adevar vorba despre un virus mult mai contagios, dar nicidecum atat de periculos pe cat se crede", a declarat pentru RFI presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, in conditiile in care campania de vaccinare impotriva gripei porcine continua sa aiba rezultate slabe in tara noastra.

O ultima statistica arata – spre exemplu - ca 94% din dozele de vaccin distribuite in judetul Arges pentru elevii cu varste de peste 16 ani au fost returnate. Situatia nu este singulara in cazul Romaniei. Si asta in ciuda avertismentelor venite de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, care anunta ca virusul se propaga tot mai mult in tarile Europei Centrale si de Est.

Gripele sezoniere omoara mai multi oameni decat gripa porcina

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, mai spune la RFI ca "statisticile anilor anteriori arata ca gripele sezoniere omoara de cel putin patru ori mai multi oameni decat noul virus gripal. Este insa o isterie creata in jurul acestui virus, care are mai multe cauze. Una din cele mai importante este mediatizarea excesiva a fenomenului. Este intr-adevar vorba despre un virus nou si foarte contagios, dar daca ne uitam la cum este tratat subiectul in alte tari - chiar si in Mexic, unde sitatia este mai severa - nu exista o asemenea panica si hipermediatizare, ci doar o simpla informare a publicului.

O alta cauza importanta a nenumaratelor discutii care apar in jurul gripei porcine este reprezentata de o serie de informatii care circula privind modalitatea in care s-a realizat vaccinul. Iar aici trebuie spus ca cea mai mare parte de vina apartine chiar celor care au realizat vaccinurile si care nu au dat informatii detaliate care sa ateste respectarea tuturor etapelor stiintifice din acest proces de productie.

Nu in ultimul rand, frica din randul populatiei a fost generata de decizia Uniunii Europene - preluata si de Romania - potrivit careia firmele care produc acest vaccin nu sunt obligate sa isi asume raspunderea pentru eventualele reactii adverse."

Nimeni nu este inconstient sa puna pe piata un vaccin periculos

Vasile Astarastoae este de parere ca "nimeni nu este atat de inconstient incat sa puna pe piata un vaccin care sa nu fi fost testat potrivit legislatiei si regulilor europene. Reactiile adverse provocate in acest caz nu sunt cu nimic mai mari decat cele aduse de o vaccinare obisnuita. Mai mult decat atat, in acest moment, avand in vedere scenariile care au fost vehiculate, evolutia pandemiei este una buna, fara mutatii ale tulpinei virusului si fara inmultirea modalitatilor de propagare a bolii."

Numarul imbolnavirilor va continua sa creasca in Romania

"Boala este foarte contagioasa, asa ca numarul celor infestati va continua sa creasca in Romania. Numai in momentul in care peste 85% din populatie este imunizata se intrerupe circulatia virusului. Trebuie sa speram ca nu vor aparea forme grave ale bolii. De fapt, este mult spus forme grave pentru ca, chiar si in cazurile de deces, este vorba despre persoane care aveau o patologie incarcata si ale caror organisme nu au rezistat la acest nou atac. Nu vorbim asadar despre o forma mai grava a virusului, ci de un pacienti cu organisme slabite din cauza altor boli" a mai declarat Vasile Astarastoae pentru RFI.