In fiecare municipiu din Romania ar trebui sa existe cel putin un cinematograf, a afirmat luni, la RFI, ministrul Culturii, Kelemen Hunor. "Cinematografe avem in orase mari, in rest nu prea. In fiecare municipiu ar trebui sa avem cel putin o sala in care se proiecteaza filme de calitate, dar RADEF-ul in acest moment nu este o societate care poate sa asigure singura acest serviciu pentru locuitori", a spus el.

Kelemen Hunor a precizat ca, pentru realizarea acestui obiectiv, sunt necesare stabilirea unor parteneriate cu autoritatile locale. "Fara implicarea si fara interventia lor, e absolut imposibil sa asiguri in fiecare resedinta de judet, in fiecare oras mai mare o sala si sa fie si rentabil, sa functioneze”, a explicat ministrul Culturii.

'E nevoie de mai multi bani pentru cultura'

El a precizat ca, din punct de vedere al bugetului, Ministerul Culturii "are o problema" in ceea ce priveste restaurarea monumentelor istorice si investitiile mari.

"Cu banii care sunt pentru investitii, dincolo de iunie n-avem cum sa mergem si pentru monumente nu vom deschide santiere noi. Eu o sa fiu multumit daca putem sa terminam cateva santiere, sa pregatim pentru anii care urmeaza noi proiecte mai de anvergura, dar din pacate bugetul Ministerului Culturii a ramas la un nivel foarte foarte mic".

Kelemen Hunor a atras atentia ca alte tari din regiune aloca bugete mult mai mari pentru Cultura: "E un singur lucru de invatat si nu numai de la unguri, ci si de la croati, de la sloveni sau italieni: trebuie sa aloci de la bugetul de stat pentru Cultura un procent mult mai mare, mult mai semnificativ. Sunt tari care aloca 1,2%, 2%,3%,4%".

'Nu sunt adeptul impozitarii drepturilor de autor'

El se pronunta impotriva impozitarii drepturilor de autor, o discutie in acest sens cu reprezentantii Ministerului Muncii fiind programata pe 25 ianuarie.

"Eu nu sunt adeptul impozitarii drepturilor de autor, mai ales in cazul in care aceste venituri sunt suplimentare. In cazul in care cineva traieste doar din drepturi de autor - sunt foarte putini - acolo trebuie gasita o solutie, pentru ca daca ai doar o singura sursa de venit si acea sursa e din drepturile de autor trebuie sa platesti CAS-ul, dar pentru ceilalti nu si nu. Oricum, nu in 2010".

Kelemen Hunor a subliniat ca o sa fie "foarte ferm si foarte hotarat" pentru mentinerea acestor facilitati "mai ales pentru artisti, pentru creatori, pentru actori, pentru cei care adauga o valoare la cultura romaneasca, cei care sunt creatori".