Vasile Puscas, membru PSD, fost sef al Departamentului pentru Afaceri Europene, a criticat intr-un interviu pentru RFI modul in care se duce dezbaterea privind reformarea partidului. Social-democratul apreciaza ca se vorbeste prea mult despre oameni si prea putin despre programe. Fostul sef al DAE ii acuza pe unii lideri ai PSD ca i-a interesat mai mult averea personala. PSD, dar si alte partide merg mai degraba spre Orient, decat spre Europa, mai spune el.

Discutia despre reforma PSD nu trebuie sa fie ascultata doar la varf iar filialele locale ale Partidului Social Democrat trebuie consultate, a spus Puscas, care a deplans faptul ca discutiile despre reforma PSD vizeaza doar persoane, nu si programe.

"Din pacate, nu se face altceva decat sa se adopte vechea, clasica metoda din Romania, cu "Scoala-te tu, sa ma asez eu", sperandu-se ca in felul acesta, prin discutia despre anumiti oameni, se si reformeaza totul, uitandu-se ca astazi partidele sunt practic institutii, sunt institutii politice, care au si o anumita osatura, o anumita structura doctrina, daca sunt partide adevarate si nu sunt simple grupuri si au bineinteles inclusiv proiectii societale si sociale", a afirmat Puscas.

Social-democratul a spus ca PSD este mai vulnerabil in prezent, dupa seria de esecuri din ultimii ani: "PSD este mai vulnerabil acum, din cauza ca din nefericire, dupa o suita de nereusite in alegerile din 2007 pana acum, totul s-a concentrat pe prezidentialele din 2009, suntem in situatia de a constata ca lucrurile spuse si unele facute au fost in van, au fost mai degraba adresate spre a satisface orgoliul si interesele unor persoane din varful partidului si mai putin de a dezvolta strategii ale social-democratiei in Romania, dar nici cu PDL nu mi-e rusine".

Vasile Puscas a spus ca partidele din Romania au tendinta de a merge mai degraba spre Orient, decat spre vest. "Din pacate, partidele din Romania, n-am sa vorbesc de perioada dinainte de 2007, dar dupa 2007, in loc sa trezeasca un cert apetit de europenizare, am senzatia ca se duc mai mult spre Orient, adoptand metode din aceasta parte a expresiei politice", a declarat el.

Social-democratul a afirmat ca unii colegi de partid s-au preocupat mai mult de averile personale, decat de binele populatiei, in ultimii 20 de ani.

"Este foarte usor sa spui ca vrei marirea pensiilor, ca vrei un anumit nivel al salariului, dar este mult mai credibil sa fii tu insuti cel care esti intr-o postura sociala de solidaritate cu cei care au nevoie de asa ceva. Or sa ne intelegem, e destul de putin credibil ca anumiti oameni, dupa ce 20 de ani, dintr-o postura asa-zis social-democrata au facut numai averi, s-au ocupat numai de averi personale, acum sa vina sa spuna ca doresc echitate. Nimeni nu-i crede si lucrul acesta s-a vazut din calitatea votului de la noi", a explicat Vasile Puscas.

"Discutia despre reforma PSD nu trebuie sa fie ascultata doar la varf, ci ar trebui ca cei din varful PSD-ului sa asculte o dezbatere despre reforma PSD la nivelul organizatiilor locale. De fapt, intarirea acestora va fi taria PSD si nu simpla prezenta pe ecrane a unor lideri ai Partidului Social Democrat", a afirmat social-democratul.