Colegiul Medicilor din Iasi incepe o ancheta in cazul unui deces de la Spitalul Pascani, dupa ce un tanar de 36 de ani spitalizat pentru o fractura deschisa a murit. Familia sustine ca barbatul nu a fost operat timp de trei zile pe motiv ca nu avea asigurare medicala. Cand starea pacientului s-a agravat, acesta a fost dus in sala de operatii, unde a murit.

Interventia medicilor era obligatorie, spune la RFI presedintele Asociatiei Nationale a Asiguratilor si Pacientilor, Alexandru Buzamet, care crede ca in acest caz este vorba despre culpa medicala.

"Ceea ce pune in pericol viata omului se rezolva chiar daca pacientul nu are asigurare. Fiind o urgenta, interventia era necesara in regim de urgenta. E o culpa medicala justificata printr-un act administrativ", a declarat Buzamet.

Familia pacientului mort a facut plangere la conducerea Spitalului Municipal din Pascani care a decis sanctionarea celor doi medici care s-au ocupat de caz.

In acest context, presedintele Asociatiei Nationale a Asiguratilor si Pacientilor considera ca "pedepsele pentru astfel de culpe medicale sunt prea mici in raport cu consecintele actului respectiv".

"Medicii au depus un juramant si au obligatia profesionala si morala de a le acorda pacientilor primul ajutor, in cazuri de urgenta, actiune care nu este conditionata de existenta unor documente administrative" mai spune la RFI Alexandru Buzamet.