Comisia Europeana a fost de acord sa extinda cu un an termenul limita pana la care Romania trebuie sa isi reduca deficitul bugetar sub trei la suta din produsul intern brut. Astfel, Romania va trebui sa respecte acesta conditie cheie pentru aderarea la Zona Euro abia din 2012. Comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, spune ca a luat aceasta decizie dat fiind faptul ca situatia economica din Romania s-a inrautatit.

El precizeaza insa ca din 2012 ca Romania trebuie sa inceapa sa iti reduca drastric cheltuielile, asa cum s-a convenit si prin acordul stand by cu FMI si Comisia Europeana.

Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko, spune la RFI ca acest lucru nu este atat de sigur : autoritatile de la Bucuresti s-au angajat deja intr-o serie de cheltuieli si au lansat o serie de promisiuni astfel incat e putin probabil sa tina in frau cheltuielile publice.

"Eu nu cred ca este o politica permisiva din partea CE pentru ca tinta aceasta este ambitioasa. Avand in vedere angajamentele pe care Guvernul le-a facut deja catre anumiti parteneri sociali, cred ca nu va fi o tinta usoara sa ajungem cu un deficit de sub 3 la suta chiar si in 2012".