Parlamentul European a aprobat, marti, noua Comisie Europeana formata din 26 de comisari plus presedintele Jose Manuel Barroso. Prospat instalat intr-unul din cele mai importante portofolii, cel al Agriculturii, Dacian Ciolos spune la RFI Romania ca este gata sa duca pana la capat reforma politicii agricole comune.

"Suntem o Uniune Europeana largita, cu 27 de state membre, si asta va presupune adaptari noi. Eu sunt gata pentru asta, este prioritatea mea pentru perioada imediat urmatoare, practic tot acest an.

Nu e prima data cand politica agricola comuna va fi reformata. Ea deja de cativa ani buni este intr-un proces de reforma de adaptare. Acum avem o situatie noua pentru ca putem regandi sau putem adapta intr-un mod mult mai confortabil aceasta politica pentru ca avem in fata o noua perspectiva financiara.

Si asta ne va permite sa nu mai facem modificari pe ici pe colo, ci sa avem o dezbatere larga, clara, si sa vedem in ce mod putem adapta inca de la inceputul acestei perioade financiare noi mecanismele in asa fel incat ele sa raspunda si mai bine si la asteptarile contribuabililor, ale consumatorilor dar si la contextul nou pe care il avem in fata" explica la RFI comisarul pentru agricultura planurile pentru 2010".

In ceea ce priveste votul din Parlamentul European pentru noua Comisie Europeana, Dacian Ciolos considera ca "e o majoritate care ne permite sa avem curaj in a aborda acest mandat, un mandat care incepe intr-o situatie dificila, de asta suntem constienti cu toti.

Dincolo de situatia economica, de probleme legate de criza care vor trebui sa-si gaseasca raspuns si in actiunea Comisiei Europene, avem Tratatul de la Lisabona, un tratat nou care schimba putin configuratia puterii si care solicita o Comisie Europeana adaptata si adaptabila la aceasta situatie politica noua dar care creaza si un context nou in care, sper eu, sa existe mai mult dinamism in a propune si a aplica politici".

Intrebat despre pozitia pe care o are fata de intentia presedintelui Barrosso de a autoriza noi culturi de organisme modificate genetic, Dacian Ciolos spune ca " in masura in care vor fi discutii, voi pune problema din perspectiva agriculturii. Dar dincolo de asta, sunt o serie de probleme ce trebuie rezolvate in perioada urmatoare. Nu e un domeniu care tine de portofoliul meu strict".