Europarlamentarul Adrian Severin spune la RFI ca blocarea acordului UE cu SUA privind lupta impotriva terorismului intareste rolul Legislativului Comunitar. SUA trebuie sa inteleaga ca orice decizie trebuie sustinuta cu lobby in Parlamentul European, precizeaza Severin. In acelasi timp, eurodeputatul recunoaste ca decizia de joi a Parlamentului European marcheaza un oarecare regres cu SUA, asa cum a si anuntat Washington-ul intr-un comunicat.

  • "Intr-un anumit sens este un regres. Adica UE arata ca nu se aliniaza in mod servil exigentelor americane. Este evident ca SUA preferau o UE care raspunde cu promptitudine la comenzi.
  • Pentru viitor inseamna ca SUA vor trebui sa inteleaga ca exista UE si ca trebuie sa se negocieze serios cu aceasta UE care devine din ce in ce mai mult  un actor important la nivel global.
  • Suntem si  noi interesati, la fel ca prietenii si aliatii nostri americani, de problemele securitatii globale si  regionale dar avem si noi conceptiile nostre pe care le dorim respectate. Mai ales cand este vorba despre teritoriul UE si cetatenii UE. Despre asta este vorba" explica la RFI Adrian Severin.

Cu 378 de voturi impotriva si196 pentru, Parlamentul European si-a exercitat pentru prima oara dreptul de veto privind acordurile internationale, conferit prin Tratatul de la Lisabona. Acordul ar fi permis transferarea catre Statele Unite a informatiilor bancare ale cetatenilor din statele membre ale Uniunii Europene, in cadrul luptei impotriva terorismului.