Votul pe liste de la Congresul PSD este echivalentul candidaturii in haita, a declarat Vasile Dancu, fost strateg al Partidului Social Democrat si ministru al Informatiilor in Guvernul Adrian Nastase. Intr-un interviu pentru RFI, Dancu a pus la indoiala corectitudinea modalitatii de selectie a delegatilor la Congresul din 20 februarie.

Descarca fisierul audio in format MP3

Comitetul Executiv al formatiunii a decis luni, 15 februarie, ca delegatii la Congresul extraordinar de sambata sa voteze liste de echipe, prezentate de fiecare candidat la presedintie.

"Sunt foarte multe lucruri care arata ca exista o turnura spre o democratie originala in PSD in acest moment si inclusiv o organizare a votului. In primul rand, acest vot pe liste este un fel de competitie in haita. Actuala conducere, datorita faptului ca nu are incredere, nu are destula omogenitate, de teama ca cineva sa nu tradeze, candideaza toti in haita. Eu n-am prea mai auzit asa ceva, a mai fost un experiment la noi, dar n-am mai auzit de asa ceva", a declarat fostul ministru PSD.

El a pus la indoiala corectitudinea modalitatii de selectie a delegatilor la Congresul din 20 februarie. "Exista modalitati de a-i selectiona pe cei care ajung la Congres. Sunt foarte multe judete, oamenii sunt dati afara daca anunta ca vor sa candideze", a explicat Dancu.

"Apoi exista tot felul de scenarii legate de faptul ca se va arata votul presedintelui de partid, care va sta undeva langa cabina, ca se va vota pe organizatii, ca se numeroteaza cumva buletinele de vot. Deci exista tot felul de scenarii care l-au facut pe Adrian Nastase sa considere asta si eu cred, are mare experienta politica si nu cred ca s-a inselat si nici nu se joaca cu imaginea partidului, pentru ca daca nu ar fi fost ceva grav, ar fi ramas doar pentru ca partidul sa ramana cu o imagine intacta", a afirmat social-democratul.

Vasile Dancu se asteapta ca Victor Ponta, nou intrat in cursa pentru presedintia PSD sa fie sustinut de Adrian Nastase, Miron Mitrea si Cristian Diaconescu.

"Deocamdata, Adrian Nastase o sa-l sustina pe Victor Ponta, cred ca Miron Mitrea va sustine miscarea lui Victor Ponta. Eu am vazut ca el a lucrat in ultima vreme strans cu Cristian Diaconescu. Probabil ca daca si-a anuntat candidatura, are si un proiect impreuna cu Cristian Diaconescu. Cred ca cei care vor altceva decat echipa lui Mircea Geoana se vor regrupa in jurul lui Ponta sau Diaconescu", a spus Dancu.

Cat despre retragerea lui Adrian Nastase din cursa pentru sefia partidului, Vasile Dancu e de parere ca el va primi un post de conducere, indiferent cine va castiga presedintia PSD: "Cred ca Adrian Nastase, indiferent de cine va castiga va primi un loc in conducerea partidului, un loc nu foarte important, dar un loc destul de bun, pentru ca are experienta, este credibil in partid si este o resursa pentru cei care vor castiga".

Intrebat de RFI daca ar fi tentat sa revina in prim-planul PSD, Vasile Dancu a spus ca nimic nu este exclus: "In general, proiectele mele s-au indepartat foarte mult de politica in ultima vreme. Sigur ca nimic nu este exclus, dar in acest moment nu ma gandesc la asta. Daca ar fi conditii ca sa putem duce inainte proiectul pe care l-am inceput in 2005 alaturi de Mircea Geoana, sa facem o reforma adevarata si o modernizare a partidului, atunci as putea sa ma apuc din nou de politica. Deocamdata, sunt analist".