"Vreau sa fiu perceput ca un tehnocrat", a afirmat Leonard Orban intr-un interviu la RFI. Fostul comisar european a fost numit luni, 8 martie, in functia de consilier prezidential pe probleme de afaceri europene, functie nou creata in cadrul Administratiei Prezidentiale.

"Eu n-am nici un fel de legatura cu viata politica interna din Romania. N-am fost membru de partid niciodata in viata mea, voi continua sa raman independent, sa fiu un tehnocrat. Cum vreau sa fiu perceput? Exact ce sunt, un tehnocrat, o persoana competenta in domeniul afacerilor europene, care doreste prin experienta pe care a acumulat-o sa sprijine Romania in atingerea diferitelor obiective, pentru adancirea integrarii europene", a spus fostul comisar european pentru Multilingvism.

El a afirmat ca orice legatura intre el si fratele sau, liberalul Ludovic Orban, una dintre vocile cele mai critice la adresa presedintelui Traian Basescu este "lipsita de semnificatii": "Orice fel de alta legatura care s-ar face intre mine si fratele meu, de exemplu, in ceea ce priveste chestiunile politice este lipsita de semnificatii. Imi mentin statutul de tehnocrat, pentru ca eu cred ca pot prin aceasta formula sa ajut Romania".

"Fiind in pozitia de consilier prezidential voi sprijini presedintele Romaniei in ceea ce priveste participarea la reuniunile Consiliului European, dar desigur, voi contribui cu sfaturi, recomandari pe multe alte dosare legate de aceasta problema. In momentul de fata, Consiliul European a devenit o noua institutie a Uniunii Europene. In plus, acest Consiliu are un format restrans, participa cate un reprezentant din fiecare tara membra a Uniunii Europene si in cazul Romaniei este vorba de presedintele Romaniei. In general, formatul era fie de trei, fie de patru. Participau in cazul Romaniei presedintele, premierul si ministrul de Externe. Acum, doar in cazuri cu totul exceptionale participa mai mult de un reprezentant din fiecare stat membru", a declarat Leonard Orban.