Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a declarat, vineri seara, la Antena3, ca Traian Basescu are o "tentatie totalitara", de a controla totul in Romania, informeaza Agerpres. Iliescu a mai adaugat ca propunerea europarlamentarului PD-L Cristian Preda ca presedintele statului ar trebui sa detina dreptul sa dizolve cele doua Camere ale legislativului reprezinta "un atac la democratie, la institutiile statului, la Constitutie si la Parlament".

"Aceasta tentatie totalitara a sa este sa controleze totul, partidul prezidential sa fie in toate si sa aiba sub controlul sau toate institutiile statului, aceasta este chestiunea care reflecta, de fapt, aceasta actiune impotriva domnului Geoana. (...) Vadeste direct tocmai aceasta tentatie de a elimina opozitia din toate", a declarat Ion Iliescu.

Fostul sef al statului a precizat ca propunerea europarlamentarului PD-L Cristian Preda de modificare a legii fundamentale pentru a-i permite sefulului statului sa poata dizolva cele doua Camere ale legislativului reprezinta "un atac la democratie, la institutiile statului, la Constitutie si la Parlament".

In opinia sa, conducerea PSD nu a dat dovada de responsabilitate cand a fost lansata anul trecut ideea referendumului pentru modificarea Constitutiei in sensul trecerii la un legislativ unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

"Ceea ce a propus domnul Basescu este inacceptabil pentru dezvoltarea noastra viitoare. (...) Acesta este un atac direct la democratie, e atac direct la statul de drept, e atac direct la institutiile statului. Domnul Preda nu vrea decat sa dezvaluie gandul ascuns al domnului Basescu de atunci cand a initiat acest referendum", a declarat liderul de onoare al PSD.