Aparitia in presa a unor probe din dosarul Voicu nu afecteaza derularea anchetei, precizeaza, la Radio RFI, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar (audio). El afirma ca "nu este normal" ca astfel de extrase din rechizitoriu sa ajunga in presa, dar precizeaza ca insusi Parlamentul a postat pe site-ul sau, in urma cu trei ani, referatele procurorilor in cazul a doi fosti ministri pentru care se ceruse inceperea urmaririi penale.

"E indiferent pentru ancheta. Nu vreau sa spun nici ca ajuta, nici ca strica, pentru ca alea sunt probe administrate si pentru ca tot ce se intampla pana ca un dosar sa ajunga in fata instantei se intampla in biroul procurorului, indiferent ce se comenteaza in presa", a spus Daniel Morar, intrebat daca aparitia in presa a unor probe din cazul Voicu ajuta sau dezavantajeaza ancheta.

El a explicat ca exista riscul scurgerii unor informatii in momentul in care un dosar este trimis altori institutii ale statului: "Probele din dosarele DNA nu au ce cauta in presa, dar cand un dosar e trimis si altor institutii, cum e Parlamentul, exista riscul scurgerii de informatii. DNA-ul nu are parti-prix-uri politice", subliniaza procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Daniel Morar a mentionat ca normal este ca probele sa ajunga doar in fata judecatorului dar cand "procurorii sunt obligati sa trimita dosarul altei institutii decat instantei de judecata (...) evident ca exista riscul scurgerii de informatii".

In plus, argumenteaza el, in urma cu aproximativ trei ani, cand tot procurorii DNA au solicitat avizarea urmaririi penale pentru doi fosti ministri, dintre care unul era al lui Adrian Nastase, "referatele procurorilor au fost pur si simplu puse de catre fostul Parlament pe site-ul sau".

"Acele referate contineau, ca si acest referat, inclusiv redarile sumare ale unor convorbiri telefonice. La acea data, DNA-ul, precum si alte asociatii ale magistratilor au protestat si au spus ca nu e normal ca probele sa fie expuse public, pentru ca ele trebuie sa ajunga sa se judece in instanta. Ei, Parlamentul de atunci n-a avut nici o problema din a le lasa acolo si mai mult decat atat, presedintele CSM-ului de la acea data, printr-o pozitie publica, a spus ca acele date nu sunt nepublice, deci pot sa fie acolo", a adaugat seful DNA.

"Cred ca ultimele condamnari si arestari dovedesc ca DNA-ul nu are partipriuri politice. In al doilea rand, imi place sa cred ca nu toata societatea romaneasca uraste DNA-ul sau dezavueaza munca DNA-ului. Chiar cred ca DNA-ul face un lucru important si face ceea ce trebuie: ataca marea coruptie", a incheiat el.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatoarea Lidia Barbulescu, a sustinut ca publicarea pe site-ul Camerei Deputatilor a referatului prin care se cere urmarirea penala a fostului premier Adrian Nastase nu reprezinta un act care nu poate fi public.

"Comunicarea pe site a referatului prin care s-a solicitat, motivat, avizul de incepere a urmaririi penale nu reprezinta un act in sensul celor care nu pot fi publice, cu privire la care trebuie sa se pastreze confidentialitatea, cum sunt celelalte acte care exista in dosarul de urmarire penala", a declarat atunci Lidia Barbulescu, pentru Mediafax.