Daniel Funeriu: Nu putem avea un invatamant universitar credibil atunci cand vedem plin de anunturi pe internet cu "vand lucrare de licenta"
"Nu putem avea un invatamnt universitar credibil atunci cand vedem plin de anunturi pe internet cu "vand lucrare de licenta". Daca este un repros pe care sa mi-l fac fata de legea trimisa la Parlament este ca trebuia sa luam mai mult in seama din propunerile studentilor. Trebuia sa ni-i facem pe studenti niste aliati mai puternici in lupta impotriva practicilor neacademice. Trebuie sa acceptam ca fenomenul exista, dar nu suntem o natiune de plagiatori", a declarat Funeriu.
Vorbind despre greva din invatamant anuntata pentru ziua de joi, ministrul spune ca respecta dreptul acestora de a protesta si de a face greva, dar le reproseaza celor dn comisia de BAC ca trebuiau sa anunte din timp daca vor intra la examen sau nu pentru a putea fi inlocuiti in timp util.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Stiu, e greu, ar trebui sa scrieti o carte si nu v-ar crede nimeni.
Dar macar povestiti cum e cu cercetarea. Sa va spun eu, va ingroziti, ata de multa cercetare se face in alte parti, utilizand ultimile inovatii in tehnologie, ca sa nu mai spun ca tot ce e nou dpdv stiintific inveti a doua zi la scoala.
Indiferent daca facem o facultate cu 2 licente, nu ne mai baga nimeni in seama....ce sa mai zici de angajare cand materiile predate in facultate sunt de "umplutura", negociate in consiliu ca toata lumea sa-si faca norma...si de la un an la altul, mai schimbam denumirile cursurilor sa para altceva....
Ce sa mai ziceam de faptul ca promovarea si sustinerea unui invatamant de masa pentru toata prostimea obliga de multe ori profii sa scada calitatea cursurilor ca sa inteleaga toata lumea.... Cand cerintele vor fi ridicate la un nivel in care studentul sa simta ca trage sa se autodepaseasca mai discutam despre un invatamant credibil in Romania....
Defapt nu putem avea sistem credibil cand ajungi la seminar/curs la ASE si nu ai scaun sa stai in sala, sau nu ai sala sa ti cursuri. 50 de profesori de management nu sunt in stare sa gestioneze un kkt de facultate
raspunde
O lucrare de licenta poate fi descarcata oricand de pe Internet, uneori chiar din reteaua locala din campus. Poti sa te trezesti foarte usor ca cineva iti ia toata munca daca nu esti atent la ce foldere dai "Share". La Poli, unii profesori fac lucrarile de diploma si le vand apoi studentilor pe sub mana. Chestia asta se face foarte simplu: daca un prof vede ca nu te descurci la materia lui, te cheama dupa curs si iti spune verde ca poate sa te treaca, eventual sa iti dea si lucrarea gata facuta si cu tot ce trebuie, daca poti plati 2-3 milioane. Sistemul a prins radacini atat de adanci incat ma indoiesc ca va putea fi scos vreodata.”
Vanzarea lucrarilor e doar varful aisbergului. Problema pleaca de la temele si proiectele de pe parcursul anilor de studiu. Marea majoritate a studentilor aduc referate luate de pe internet, iar marea majoritate a profesorilor inchid ochii cu inconstienta. Sa mai vorbim si de copiatul la examene care tinde sa devina un fenomen de masa? Asta e adevarata cauza. Daca cinci ani de facultate studentul copiaza si ia de pe internet, poate el sa-si faca singur lucrarea?
Abia in momentul in care performanta academica va fi corect evaluata pe parcursul intregii perioade de scolarizare vom putea spune ca avem invatamant. Pana atunci avem fabrici de diplome si cateva mici exceptii.
Ma deranjeaza ingrozitor ca vorbesc cu totii despre marile salarii ale profesorilor. Ar fi mai bine daca fiecare ar vorbi despre ce stie sa faca mai bine.
Eu calculez salariile profesorilor din 1976 si pana acum. Oameni buni, nu mai credeti tot ce se zvoneste!
Salarii cat de cat decente au doar profesorii in prag de pensionare, numai daca au vechime mare si gradul I, altfel...nu.
Un debutant are 800 roni, daca are studii universitare de lunga durata, daca are I.P3,sau e institutor,invatator, educatoare, salariul net e mult mai mic.
Si nu-i invidiati pe profesori pentru timpul de lucru de 3,4,5 ore pe zi. Au pe saptamana 18 ore, dar munca lor inseamna mult mai mult. Trebuie sa se documenteze zilnic, sa pregateasca lectiile pentru a doua zi, sa scrie planificari, portofolii, sa corecteze lucrari, sa lucreze diferentiat cu elevii, sa creeze exercitii noi la stadii diferite de intelegere a copiilor, sa dea teze, sa le corecteze, sa faca pregatire pentru olimpiade cu elevii, pentru concursul Cangurul, pentru Evaluarea Nationala pe obiecte, pentru Revista scolii, pentru revistele de specialitate.
Poate multi dintre dumneavoastra nu mai lucreaza si acasa dupa serviciu, dumnealor nu inceteaza cand vin acasa.
Din pacate elevii, in cea mai mare parte, dar si foarte multi parinti, nu le inteleg munca, nu-i sprijina si nu-i apreciaza deloc. Uneori ii si jignesc si e tare nedrept!
Parinti, ce doriti sa faceti cu copii dumneavoastra?
Ati inteles vreodata ca tot ce aveti mai scump, mai de pret pe lume sunt ei?
De ce neglijati atat de mult acest dar dat de Dumnezeu? Cat de mult va bucurati cand merg, cand deprind vorbirea, cand emit judecati de valoare.
Respectul pentru tot ce ne inconjoara, dar indeosebi respectul pentru oameni e obligatoriu sa fie invatat de acasa.
La scoala se invata pe obiecte, se formeaza deprinderi de cautare a informatiei pe specialitati, sunt invatati sa
Citind despre versatilitatea sa, cine sa se mai mire de calitatea "expertilor" pe care ii scuipa facultatile in zilele de azi?
(Matador e numele unei firme austriece producatoare de jocuri din lemn: cu aceleasi elemente copilul poate construi locomotive, funiculare, roboti, automobile, roabe - ce-i cere pofta, mai apoi piata ...).