Emil Boc: S-ar face economii de ordinul sutelor de milioane de euro pe an prin trecerea la parlamentul unicameral
"Am calculat economiile, dar nu le am la mine, nu sunt cele mai importante. Oricum, este vorba de ordinul sutelor de milioane de euro, care se economisesc pe an. Prin disparitia unei Camere a Parlamentului se economisesc sute de milioane de euro pe termen mediu, milioane de euro ca sa fiu acoperit, intr-un an. Nu va pot spune numarul, pentru ca nu am la mine date", a declarat Emil Boc.
Emil Boc a declarat ca, la fel ca si in celelalte institutii ale statului, reduceri de cheltuieli trebuie facute si in Parlament. "Daca este sa strangem cureaua, haideti sa ne uitam si la cei care sunt in varful piramidei. Deocamdata, Parlamentul nu a fost atins cu nimic de partea aceasta, care tine de restrangerea cheltuielilor. (...) Este vorba de sanatatea sistemului romanesc, iar acei bani vor merge la infrastructura, autostrazi, la drumuri", a argumentat Emil Boc.
Premierul a declarat ca ca argumentul economiilor nu este cel mai important, dar ca el "nu trebuie omis", iar prin trecerea la Parlamentul unicameral se va accelera procesul de legiferare.
Primul-ministru va putea sa nu tina cont de avizul presedintelui la numirea sau revocarea unui ministru
Premierul Emil Boc a declarat ca noul proiect de modificare a Constitutiei initiat de Guvern va permite primului ministru sa nu tina cont de avizul presedintelui inc azul numirii unui ministru. Premierul a explicat ca asa vor fi evitate conflicte intre presedinte si primul ministru.
"Fratilor, distinsi colegi, faceti diferenta intre a consulta si a aproba! A consulta inseamna ca ii ceri parerea. Poti sa tii cont de parere sau poti sa nu tii cont de parere. (…) Nu vom mai avea conflicte, in viitor, de genul conflictului Norica Nicolai. Premierul ii trimite o scrisoare presedintelui si premierul poate sa tina cont sau sa nu tina cont de parerea presedintelui, dar l-a consultat. (...) Acum, presedintele poate respinge o data propunerea primului-ministru, dar nu si a doua oara. Pentru a evita ping-pong-ul acesta a spus '"ok , il consulta pe presedinte, stie care e pozitia presedintelui, dar premierul, in privinta remanierii guvernamentale, cand nu e vorba de schimbarea compozitiei politice a Guvernului, ramane sa aiba ultimul cuvant'', a declarat Boc.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Asa ca lasa-ne Bocule cu aburelile astea de 2 bani.
Uita-te la americani si ia lectii - nici un popa nu primeste nici un dolar de la stat.
Susţinem şi descentralizarea administrativă, despre care mult se vorbeşte şi puţin se face. Toate democraţiile puternice din lume sunt în state descentralizate. SUA, Germania, Elveţia etc au administraţie descentralizată, iar democraţia funcţionează foarte bine.
Considerăm că numărul parlamentarilor trebuie redus, ca să fie raportat corect la numărul locuitorilor, dar Parlamentul să rămână bicameral. Problema nu o constituie numărul camerelor, ci atribuţiile acestora. Ponderea acţiunii Parlamentului cade pe plen, nu pe comisii. În plen votul e politic şi imaginea comunicată cetăţenilor e cea pe care o ştim.
PNŢCD susţine şi separarea Bisericii de stat şi asigurarea independenţei Bisericii, şi aici vorbim de Biserică în ansamblul ei, fie că e catolică, ortodoxă etc. Statul ar trebui să îi returneze imediat toate bunurile, nu să negocieze Biserica cu clasa politică interese proprii. Trebuie promovate valorile bisericilor, şi nu interesele lor.
ca unii sunt cu base...
dupa cate spui, nu mai e nicio diferentza, facetzi ca advocatu ala de fu vice, parvulescu,parca, trecetzi la penele.
voi va umflatzi piepturie cu dna cornea si doamenele coposu.
doamna cornea nu'i relevanta pentru pntcd.
senioru a facut marea greseala care a dus partidul in jos. nu l'a acceptat si nu l'a sprijinit la presedentzie pe ion ratziu. tacit l'a sprijinti pe ilici. de atunci numai compromisuri.
si sa revin la doiua intr'unul, pnt era format din partidul natzional roman al lui maniu si cei uitatzi, tzaranistiii.
dom'le voi dupa lovirutzie n'atzi avut nicio politica agrara, l'atzi tradat pe mihalache.
in '45 atzi acceptat compromisul la reforma agrara, la 50 ha.
dupa lovirutzie, l'atzi lasat pe ilici sa..."dea" zece hectare, ba nu, pana la zece ha..
d'aia atzi pierdut tzaranimea.
mai ales partea ei cea mai muncitoare, chiaburimea.
d'aiea, si-acum, la sate ilici e venerat, pe popularitatea acestui kaghebist castiga bombo, prostacul si pitulescu...
acu suntetzi un singur partid, raliat cu paturiciu !
halal !
"Batjocorirea şi slăbirea acestuia sunt acţiuni criminale şi, din păcate, îl au ca autor pe preşedintele Traian Băsescu."
Gresit! Parlamentarii sunt primii care isi bat joc de insasi institutia din care fac parte. Aici e problema, domnul meu. Si-ar permite Basescu sau X-ulescu sa isi puna macar mintea cu Parlamentul daca acesta ar fi perceput ca fiind performant, corect, etc?
Nu, iti spun eu ca nu. Ar fi sinucidere politica. Dar ceea ce NU au facut, dar mai ales ceea ce AU facut parlamentarii nostri iubiti i-a permis Basescului sa ii hartuiasca.
Privatizari "de succes", coruptie generalizata, musamalizari, neincrederea romanului in toate institutiile statului, cine crezi ca le-a generat din '89 incoace. Da, Baselul, stim cu totii.
Reveniti cu picioarele pe pamant, oameni. Fiecare pasare pe limba ei moare. Am avut sansa sa ne demonstram ca suntem un popor care se poate autoguverna, un popor intelept. Dar poate am ratat-o.
Poate o mana de fier e necesara in tara asta pentru ca istoria noastra recenta ne-a demonstrat ca in loc sa fim uniti, sa tinem la ceea ce e al nostru, sa incercam sa fim mai buni, noi din contra, am mers pe drumul pierzaniei, cu Parlament in frunte.
Asa cum pasarea pe limba ei piere, asa si pestele de la cap se impute. Nimeni nu poate sa spuna ca nu avem intelepciune (vezi cel putin aceste 2 proverbe), insa in loc sa o folosim in interes comun, o folosim numai in interes personal. Si asta costa in final.
"Sute de milioane...milioane" mica diferenta...niste date l-ar ajuta sa fie mai exact.
La coasaaaa !
Deci nu sunt importante cele sute de milioane de euro ... okay. Stiiti care este faza? Ca nu bicameralul este problema, pentru ca bicameral inseamna democratie, unicameral nu prea, insa problemele sunt in cheltuielile mari ... 300 parlamentari este absolut okay si necesar, insa sutele milioane de euro nu merg pe faptul ca avem bicameral, ci merg pe faptul ca avem o groaza de angajati care merg pe banii statului in deplasari personale ... Sa luam cazul Edler de la UDMR, care a cheltuit sute de mii de euroi in deplasari pe 2008, desii a luat cuvantul o singura data pentru 2 minute tot anul ... Si vin cu cazul Edler, pentru ca Edler este un tanar pustean dintr-un partid secundar, nou venit in parlament. Daca el permite asta, ce permit marii si vechii parlamentari de la partidele mari? Nici nu vreau sa stiu ca ma enervez.
Exista vreo procedura democratica care nu poate fi indeplinita de o singura camera?
(va rog nu invocati "traditii" si "obiceiuri", ca nu vorbim despre plimbatul ursului si despre sorcova)
Oricum, durata in care se face si adopta o lege in mod natural ar trebui sa fie destul de lunga. Special pentru a se asigura ca legea este buna. Faptul ca incercam sa scoatem legi pe banda rulanta am vazut de 20 de ani ca nu functioneaza (vezi si calitatea OUG-urilor). Viteza de reactie trebuie sa existe la executiv nu in ceea ce priveste legislativul. De asta unii au Constitutii de sute de ani si noi o frecam pe asta la fiecare cativa ani ...
De exemplu...acum luam in discutie problema bicameral / unicameral insa nu zice nimeni (de la putere cel putin) nimic despre neclaritatea republica prezidentiala / parlamentara si ce inseamna "presedintele consulta partidele politice in legatura cu nominalizarea PM". Peste cativa ani cand vor fi altii la putere (PSD sau PNL) cu siguranta vor dori sa modifice asta...si iar incepem cu revizuirea...iar ii preocupa pe ai nostrii politicieni orice altceva decat dezvoltarea economica si calitatea serviciilor publice etc.
Care parlamentari sunt mai destepti - cei din Senat sau cei din Camera Deputatilor?
Daca cei dintr-o anumita camera sunt mai destepti, de ce sa-i mai tinem pe ceilalti care sunt prosti?
Concret, poti sa-mi dai un exemplu de lege care a fost facuta bine tocmai datorita sistemului bicameral?
Multumesc.
La cat de slabi sunt romanii si cat de nepasatori si nesimtiti poate ar merita sa le trezeasca interesul o noua dictatura.