Constitutia Romaniei trebuie schimbata radical, nu doar carpita pe ici-colo, a declarat deputatul PDL Sever Voinescu. Intr-un interviu pentru RFI, Voinescu a spus ca proiectul Guvernului de modificare a legii fundamentale nu rezolva chestiuni importante, ca descentralizarea.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Cred ca avem nevoie de o Constitutie noua, radical noua, nu de carpirea, resaparea ici-acolo, in doua-trei chestiuni a textului constitutional. Mai cred ca Romania trebuie sa se reaseze intr-un cu totul si cu totul nou cadru.
  • Eu nu cred ca actuala Constitutie (proiectul de Guvern privind modificarea Constitutiei - n.r.) da loc prea mult descentralizarii, asa cum am avea nevoie. Eu nu cred ca permite in acest moment reorganizarea teritoriala foarte serioasa, asa cum nu doar ca avem nevoie, avem stringenta nevoie. Romania, din punctul de vedere al organizarii administrativ-teritoriale, se afla la inceputul anilor '60".
  • Proiectul de la Guvern spune doua-trei lucruri care sunt absolut de sustinut si pe care noi cei din Partidul Democrat Liberal le vom sustine fara discutie: consacra rezultatele referendumului din noiembrie 2009, ceea ce este foarte normal sa se intample si pe de alta parte, face cateva modificari la componenta CSM, deschizand CSM mai mult spre societatea civila si mai putin spre castele puternic intarite din interiorul magistraturii.

Intrebat de RFI daca proiectul Guvernului nu risca sa fie perceput ca fiind al presedintelui si de aceea sa fie blocat in Parlament, Sever Voinescu a raspuns afirmativ. "Asta nu mai spun. Exista si riscul asta, sigur ca exista si riscul acesta. Cu un proiect constitutional, blocarea, tergiversarea de catre cei care au interes este foarte usor de facut, pentru ca noi avem nevoie de doua treimi din votul fiecarei Camere. Cu alte cuvinte, daca nu avem un proiect constitutional aproape consesual, atunci chiar riscam sa-l blocam. Trebuie mobilizate toate resursele de inteligenta si creativitate politica", afirma deputatul democrat-liberal.