- Cred ca avem nevoie de o Constitutie noua, radical noua, nu de carpirea, resaparea ici-acolo, in doua-trei chestiuni a textului constitutional. Mai cred ca Romania trebuie sa se reaseze intr-un cu totul si cu totul nou cadru.
- Eu nu cred ca actuala Constitutie (proiectul de Guvern privind modificarea Constitutiei - n.r.) da loc prea mult descentralizarii, asa cum am avea nevoie. Eu nu cred ca permite in acest moment reorganizarea teritoriala foarte serioasa, asa cum nu doar ca avem nevoie, avem stringenta nevoie. Romania, din punctul de vedere al organizarii administrativ-teritoriale, se afla la inceputul anilor '60".
- Proiectul de la Guvern spune doua-trei lucruri care sunt absolut de sustinut si pe care noi cei din Partidul Democrat Liberal le vom sustine fara discutie: consacra rezultatele referendumului din noiembrie 2009, ceea ce este foarte normal sa se intample si pe de alta parte, face cateva modificari la componenta CSM, deschizand CSM mai mult spre societatea civila si mai putin spre castele puternic intarite din interiorul magistraturii.
Intrebat de RFI daca proiectul Guvernului nu risca sa fie perceput ca fiind al presedintelui si de aceea sa fie blocat in Parlament, Sever Voinescu a raspuns afirmativ. "Asta nu mai spun. Exista si riscul asta, sigur ca exista si riscul acesta. Cu un proiect constitutional, blocarea, tergiversarea de catre cei care au interes este foarte usor de facut, pentru ca noi avem nevoie de doua treimi din votul fiecarei Camere. Cu alte cuvinte, daca nu avem un proiect constitutional aproape consesual, atunci chiar riscam sa-l blocam. Trebuie mobilizate toate resursele de inteligenta si creativitate politica", afirma deputatul democrat-liberal.
De exemplu parlamentul,a carei principala functie, conform Constitutiei este sa faca legi. Cati dintre parlamentari sunt calificati pentru a face legi? Meseriile pestrite ale parlamentarilor, unele dintre ele neavand nici in clin nici in maneca tangenta cu crearea si intretinerea unui sistem legislativ, duc la un parlament disfunctional cu rol retrograd in societate.
Constitutia ar trebui sa asigure ca fiecare parlamentar ales sa fie capabil sa faca legi in conformitate cu Constitutia Romaniei si legile UE.
Vorbim de lucruri total diferite.
PDL-ul daca a castigat ceva electorat elitist, probabil vreo 5% din el, a facut-o datorita L-ului din coada si nu e o lauda.
Uita-te pe structura electoratului si ai sa vezi ce de elitisti sunt la PDL. :) Hai basescu la putere, scapa tara da lichele. Eline una si una. :))
Daca Caragiale nu i-ar fi suportat pe romani asa cum sunt ar mai fi putut scrie piesele sale? Adevarata provocare in politica romaneasca nu este sa excluzi coruptii din politica ci cum sa-i faci pe acestia sa lucreze in interesul romanilor; Caragiale ne-a demonstrat cum trebuie procedat.
- Constitutia nu trebuie sa contina prevederi interpretabile sau inaplicabile direct (de genul "Guvernul Romaniei este obligat sa ia masuri care sa duca duca la cresterea nivelului de trai al populatiei" sau "presedintele trebuie sa fie un mediator intre fortele politice" sau alte tampenii de genul asta). Constitutia trebuie doar sa defineasca regulile dupa care functioneaza statul, atat si nimic mai mult.
- Constitutia trebuie sa elimine toate sursele posibile de instabilitate politica, toate posibilitatile ca institutiile fundamentale ale statului sa fie conduse de forte politice antagonice. Aici s-ar impune urmatoarele masuri: 1) Presedintele sa AIBA DREPTUL de a refuza legile votate de Parlament, asa cum avea si regele acest drept conform Constitutiei din 1923. Altfel nu mai exista nici o frana in calea abuzurilor parlamentarilor, si i-am vazut de ce sunt capabili. 2) Referendumul sa fie valid indiferent de participarea la vot, altfel riscam sa ne blocam din cauza absenteismului. 3) Un presedinte interimar sa nu aiba dreptul de a numi premierul sau de a promulga legi. In cazul in care se ajunge la referendum pentru demiterea presedintelui si demiterea e respinsa de alegatori, PARLAMENTUL SA FIE DIZOLVAT AUTOMAT si sa se organizeze alegeri parlamentare anticipate. La noi coabitarea la putere nu e posibila, e preferabil ca toate institutiile fundamentale ale statului sa fie controlate de aceeasi forta politica.
In Constitutia din 1923 exista o prevedere care acorda un bonus de 10% partidului care ar fi castigat peste 40% din voturi la alegerile parlamentare, scopul ei fiind de a favoriza formarea unei majoritati si stabilitatea politica. Poate ar trebui si acum o asemenea prevedere, este preferabil ca statul sa fie condus de exemplu de PSD decat sa nu poata fi condus deloc pentru ca fiecare trage in alta directie.
cel mai sigur este o modificare ref. la unicameral si numar, dupa care, in programele partidelor pentru 2o12 sa se faca propuneri pentru o constitutzie noua, care fara discutzie, trebuie.
sau, sa fie trimisa la ccr hotararea marii adunari natzionale din 1947 si reinstaurata constitutzia din 1923. :-))
sau sa abrogam orice constitutzie, asa scapam si de ccr....
mai bine o saracie lucie linistita...
Intrebarea mea: si mall-urile pline ochi de sunt o dovada a saraciei lucii??!
Vreo 30% daca-i scuturi cred ca nu le cad 100 lei din buzunar.
Mai viziteaza si mallurile din tara, nu doar pe astea din Bucuresti. Ai sa vezi ce diferenta este. Tara nu se rezuma doar la Bucuresti.