Familiile lovite de diminuarea salariilor cu 25% sau a pensiilor cu 15% vor fi nevoite sa-si restranga consumul cel putin o jumatate de an, a declarat vineri, la RFI, Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc.

Ea precizeaza ca a fost ales "raul cel mai mic". Alternativa era majorarea TVA si a cotei unice. In acest caz, consumul ar fi scazut si mai drastic, iar multe firme ar fi intrat in faliment, explica Vass.

"Alternativa cresterii cotei unice sau a TVA-ului ar fi scazut si mai drastic consumul si nu doar atat, dar ar fi trimis si firmele in faliment, astfel incat capacitatea de crestere a productiei, de revenire economica ar fi fost complet anulata sau amanata nejustificat, vreme de doi, trei, patru ani", a afirmat Vass.

Consiliera premierul a adauga ca de la 1 iunie 2010 aceste masuri trebuie sa intre in vigoare, pentru a se reusi incadrarea intr-un "deficit rezonabil", "usor peste sase procente din PIB".

"De la 1 ianuarie 2011 nu pot decat sa mizez pe o restructurare rapida, adica disponibilizari din aparatul public, astfel incat sa revenim la nivelul salariilor actuale in aparatul public".

Vass a adaugat ca reducerile de 25% nu se vor aplica sub suma de 600 de lei, "cat este stabilit noul salariu minim pe economie".

"Daca aplicarea reducerii de 25% arunca salariul unui angajat din administratia publica sub sase sute de lei, el va fi oprit la sase sute de lei. Adica aici nu vom mai vorbi de diminuari de 25%, ci oricat, pana in limita de sase sute de lei, cat este stabilit noul salariul minim pe economie".

Intrebata de ce anuntul a fost facut de Traian Basescu, si nu de Emil Boc, Vass a replicat: "Presedintele Romaniei este purtatorul de voturi. El a fost votat direct de catre romani si are responsabilitatea de a le explica de ce suntem in aceasta situatie. Sigur ca premierul este cel care se va incarca cu toata responsabilitatea de a pune in aplicare aceste masuri si nu va fi deloc usor, dar are nevoie acum de sustinerea oamenilor obiectivi si rationali".