Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat joi la TVR ca FMI a venit cu propunerea de crestere a taxelor, fara a renunta insa la scaderea salariilor: "Intotdeauna reducerea salariilor a fost pe masa si cea de reducere a pensiilor, de asemenea; sistemul de pensii prezinta cel mai mare risc de a ajunge in incapacitate de plata". Comentariul ministrului a fost o reactie la o declaratie facuta de seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, care spunea la Euronews ca: "a fost decizia Guvernului roman sa reduca din cheltuieli, dar exista si varianta mixta de a creste putin si taxele".

Referitor la momentul ales pentru a comunica aceste masuri de austeritate, ministrul Finantelor a explicat ca este urmarea faptului ca in ultimele luni "economia globala si cea romaneasca ne-au aratat ca lucrurile stau mult mai rau decat s-a sperat".

Ceilalti invitati, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania si Petre Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa, au facut din nou apel la combaterea evaziunii fiscale. In replica, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR a explicat ca evaziunea este o chestiune foarte complicata, ia timp si nu poate fi luata in calcul pe termen imediat:"sunt masuri structurale, mai intai trebuie concepute, trebuie aprobate, e o chestiune dificila...problema Romaniei este cea a deficitului".

"Publicul nu doreste sa plateasca mai mult, indiferent de sistemul de colectare a taxelor, romanul n-a platit mai mult de 31% niciodata", a spus Lucian Croitoru.

"Va trebui sa intelegem ca nu ne putem permite fantani arteziene si panselute in fiecare oras suntem o societate care isi permite niste luxuri, care nu isi au rostul", a declarat Florin Pogonaru.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, a atras atentia ca este urgenta plata datoriilor statului catre firme. Sebastian Vladescu si-a exprimat speranta ca aceste datorii vor fi platite "pana in luna iulie, un miliard de euro, pe care vrem sa il trimitem in economie".

Presedintele Traian Basescu declara la inceputul lunii mai ca a discutat cu Guvernul despre plata datoriilor statului catre firme, mentionand ca acesta este unul din factorii esentiali pentru a incuraja companiile in procesul de reluare a cresterii economice.

El a mentionat ca acest lucru este important, in contextul in care bancile nu mai crediteaza proiectele.

"Daca masurile pe care le-am precizat se iau, se creaza resursa financiara pentru cateva prioritati majore. Una si cea mai importanta este plata datoriile pe care le are statul catre firme ", a spus Basescu.

Presedintele a spus ca plata datoriilor statului catre firme este esentiala pentru a incuraja firmele in procesul de reluare a cresterii economice, "pentru a le crea conditiile acceptabile pentru reluarea activitatii".