Invitat joi seara la Realitatea Tv, primarul Sibiului, Klaus Johannis a vorbit despre ce masuri anticriza ar lua in cazul in care ar fi in locul premierului Emil Boc. Solutiile sale pentru situatia actuala a economiei ar fi marirea investitiilor publice foarte mari, cum ar fi constructia de autostrazi, marirea TVA-ului cu 2-3%, cresterea impozitul pe veniturile mari si reconversia profesionala, folosind fonduri europene, pentru bugetarii disponibilizati.

"Ar trebui rezolvata problema imediata si anume bugetul pentru restul anului 2010. Ma mira ca exista asa o asteptare pentru o metoda universala sau o minune care se poate face. Masurile care pot fi luate sunt cateva, nu sunt foarte multe. Se poate vorbi despre reducerea salariilor si pensiilor, insa nu s-a discutat de alte masuri ce pot fi luate. Se pot mari anumite taxe si impozite, se pot gasi masuri care vin in sprijinul disponibilizatilor, se pot gasi masuri care vin sa sprijine repornirea economiei. Majorarea TVA, nu cu 10%, ci cu 2-3% ar fi fost suportabil, nu ar fi fost o catastrofa. Ar fi rezultat o suma de bani de care am fi putut dispune efectiv pentru masuri de incurajare a economiei", a declarat Johannis.

"Cred in taxe mai mari pentru cei cu venituri mai mari, TVA crescut pentru mai multe produse si taxe mai mici sau chiar 0 pentru cei cu venituri mici si TVA mai mic pentru produsele de baza [...] Teoretic, nu ar fi fost absurd sa se gandeasca o crestere usoara a gradului de impozitare a venitului. O alta masura, care probabil trebuia luata inca din octombrie anul trecut, este reducerea numarului de bugetari. O reducere facuta intr-o maniera suportabila. Avem la dispozitie sume europene impresionante pentru reconversia profesionala. Se putea pune asa problema si acum am fi avut deja o parte dintre bugetari intr-o alta pozitie", a continuat primarul Sibiului.

Klaus Johannis este de parere ca masurile actuale luate de guvernul Boc nu fac altceva decat sa puna Romania intr-o situatie si mai grea: "Ma tem ca prin aceste masuri pe care le luam acum reusim o mica contraperformanta. Nu numai ca ramanem cu bani neconsumati, ramanem cu bani mai putini, inclusiv pentru incurajarea economiei. Scaderea venitului bugetarilor si pensionarilor inseamna ca vom avea implicit incasari mai mici din impozitul pe venit. Vom avea o cheltuiala medie mai mica a cetateanului. Vom colecta mai putin TVA si mergem pe o spirala descendenta. In perioada de criza e nevoie de masuri care duc la economii".

Primarul Sibiului este de parere ca o tara nu poate sa iasa din criza economica taind numai din cheltuieli, iar cresterea economica trebuie stimulata prin investitii publice foarte mari. "Este nevoie de o cheltuiala publica destul de mare, asa facuta ca sa stimuleze economia. In aceasta perioada de criza, poate nu este neaparat nevoie de patinoare, de noi sali de sport, bazine de inot. Dupa parerea mea este nevoie de investitii mari: ele creeaza locuri de munca, aduc bani in economie. Ar fi benefice investitii foarte mari, tip autostrada. Ar genera venituri bugetare foarte mari, s-ar rezolva in anumite parti probleme foarte vechi, oamenii ar avea impresia ca se misca ceva", a declarat Johannis.