Dosarele Bradisteanu, Andon, Nicolaescu si cel al politistilor din Arges vor fi inchise. Cercetarile ar putea continua insa in dosarul Mircea Geoana, in pofida NUP-ului dat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Horia Georgescu , secretarul general al ANI, a afirmat, la interviurile Europa FM, ca termenul de doar 1 an in care se pot verifica averile dupa incetarea mandatului, instituie o prescriptie asupra dosarelor parlamentarilor si ministrilor care si-au incheiat mandatul in 2008.

El a exemplificat prin cazurile doctorului Bradisteanu si al politistilor din judetul Arges, al deputatului Sergiu Andon, fost presedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, in cazul caruia incompatibilitatea a intervenit in mandatul din 2004-2008. "In aceste cazuri, Agentia nu va putea face altceva decat sa inchida dosarele", a afirmat Horia Georgescu.

In cazul fostului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, Georgescu a declarat : "chiar daca dl Nicolaescu a primit NUP de la Parchet pe forma, urma sa se desfasoare o activitate administrativa, in urma careia sa constatam daca exista sau nu sume justificate, odata cu epuizarea cailor de atac pe care le folosim. Acum nu mai este posibil. In foarte multe din cele 4000 de dosare aflate in lucru la ANI, va interveni prescriptia".

El a mai adaugat ca este imposibila verificare unor averi pe durata unui an, deoarece "sunt situatii in care documentele ne sunt furnizate cu intarziere. Practic activitatea de verificare, in special a averilor, nu mai poate eficienta".

Secretarul general al ANI a mai afirmat ca Agentia intentioneaza sa atace decizia Parchetului de pe langa Inalta Curte in cazul Mircea Geoana la procurorul ierarhic superior si ulterior la instanta "pentru verificarea unor aspecte, pentru ca, din documentele pe care le-am studiat, nu au fost verificate foarte multe aspecte pe care noi le-am sesizat in materialul trimis Inaltei Curti. As vrea sa subliniez ca nu a fost inca identificata persoana care detine off-shore-ul care a furnizat practic acel apartament, faptul ca si la vanzator si la cumparator exista semnatura doamnei Mihaela Geoana, si ca din informatiile pe care le avem, neoficiale, este treaba Parchetului sa le verifice, acel off-shore este proprietatea dlui Bazac, si nu este declarata in declaratia de avere si de interese.

Conducerea ANI s-a intalnit astazi cu expertii Comisiei Europene pe tema noii legi de functionare a ANI. Georgescu a declarat ca expertii « si-au exprimat ingrijorarea ca Agentia, in actualul cadru legislativ, nu isi mai poate indeplini obiectivele".

"Comisia Europeana a cerut instituirea unei Agentii de Integritatea autonoma, care sa poata lua decizii si sa aplice sanctiuni. Expertii au facut o analiza comprehensiva a tuturor articolelor care impiedica ANI sa isi indeplineasca rolul", a declarat Horia Georgescu.