Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, a declarat la Interviurile Europa FM ca evaziunea fiscala in agricultura este de 4-5 miliarde de euro. Evaziunea se produce in special la importurile de legume, fructe, carne si flori dar si in economia gri.

Descarca fisierul audio in format MP3

"Avem sute, poate chiar mii de ferme foarte mari, de sute de hectare, care functioneaza pe persoana fizica. Avem statistici care vorbesc despre sute de hectare de cereale care vand produse fara factura, fara TVA", a spus Dumitru.

Descarca fisierul audio in format MP3

Vicepresedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, Viorel Matei, a acuzat in 14 mai Ministerul ca lasa contrabandistii din mafia cerealelor sa isi vada linistiti de treaba.

Ministrul a declarat ca este de competenta autoritatilor locale sa urmareasca aceste cazuri si sa aplice legea privind fiscalizarea activitatilor agricole.

In ceea ce priveste nemultumirile fermierilor privind sistarea ajutoarelor, ministrul a declarat ca anul acesta nu exista resurse pentru plata acestora. "Nu am nicio speranta ca vom avea resursele bugetare anul acesta pentru platile nationale directe complementare".

Descarca fisierul audio in format MP3

Peste 1 milion de fermieri romani au depus cereri pentru a beneficia de aceste plati.

Intrebat cum comenteaza declaratia presedintelui Traian Basescu din 6 mai, care spunea "Sigur ca-mi convine foarte mult sa nu lucrez terenul si in fiecare an sa primesc subventia la hectar pe care mi-o pune la dispozitie Uniunea Europeana: Va veni o zi in care sa discutam si subventiile din agricultura", ministrul a spus ca plata subventiilor pentru terenurile nelucrate trebuie sa inceteze.

Dumitru a spus ca va demara un control privind plata subventiei europene dupa 11 iunie. Desi legislatia europeana nu-l obliga pe cel care a primit subventia la cultivarea terenului, il obliga insa la pastrarea terenului in bune conditii agricole si de mediu.

"Vom aplica sanctiuni care merg pana la sistarea subventiilor, la suspendarea subventiilor pe 3 ani de zile. Putem merge pe suspendarea totala sau a dreptului de a mai primi subventia", a adaugat ministrul Agriculturii.

Descarca fisierul audio in format MP3

Emisiunea pot fi ascultata la www.europafm.ro