Fostul presedinte Ion Iliescu a criticat prezenta unor demnitari in localitatile inundate din zona Moldovei. Fostul sef al statului a afirmat la RFI ca multe dintre aceste vizite "au caracter formal". Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat le-a recomandat demnitarilor respectivi "sa se abtina sa se pronunte", pentru ca nu au cunostinte in acest domeniu.

Ion IliescuFoto: Agerpres

Descarca fisierul audio in format MP3

"Populatia este nemultumita si bineinteles, cand vin demnitari in mijlocul lor, oamenii isi exprima aceste nemultumiri, inclusiv aceste inundatii, care-i lasa pe oameni de izbeliste in fata unor fenomene pe care nu le inteleg, nu le stapanesc si n-au cum sa se apere. Dar din pacate, multe vizite dintre acestea au un caracter formal, oamenii nu cunosc meserie, nu pricep ei insisi fenomenele si ar fi bine sa se si abtina sa se pronunte, pentru ca aici trebuie lucrat cu cunostinte, trebuie apelat la specialisti. Din pacate, a slabit si armata specialistilor din acest domeniu", a spus Iliescu.

Fostul presedinte s-a declarat deranjat de comentariile de pe posturile de stiri, unde exista un "diletantism cras": "Pe posturile de televiziune este un diletantism cras, se pronunta fiecare, fara sa stie despre ce e vorba si asta nu ajuta la intelegerea fenomenelor si nici la stabilirea masurilor celor mai oportune".

Iliescu a propus atragerea de fonduri europene, pentru apararea contra inundatiilor: "Se impune sa readunam tot ce mai avem specialisti in tara, pentru a reactualiza toate aceste scheme pe care le avem si inclusiv orientarea unor investitii, asa modeste cum sunt ele, plus atragerea de fonduri europene, pentru cateva lucrari care sa mai atenueze din efectele acestor fenomene naturale care ne depasesc pe toti".