PDL ar trebui sa fie preocupat de faptul ca ii lipseste in clipa de fata o locomotiva de anvergura lui Traian Basescu, a declarat la RFI vice-presedintele Partidului Democrat Liberal, Ioan Oltean. Trebuie sa facem fata viitorului fara Traian Basescu, a spus Oltean. Pe de alta parte, liderul PDL a spus ca Executivul pregateste un plan de masuri pentru reluarea cresterii economice.

Descarca fisierul audio in format MP3

Oltean a afirmat ca seful statului a fost si este "o locomotiva exceptionala" pentru PDL: "Traian Basescu a fost o locomotiva exceptionala pentru Partidul Democrat Liberal si atata timp cat este presedintele Romaniei, va mai fi, pentru ca aceasta legatura nu poate fi rupta, orice s-ar dori si orice s-ar face. Dar in acelasi timp, Partidul Democrat Liberal trebuie sa gandeasca si dupa epoca post-Basescu, pentru ca e clar ca importanta unui lider in viata unui partid este extrem de mare".

Ioan Oltean sustine ca nu vede in prezent in partid un lider de talia lui Traian Basescu: "In momentul acesta, recunosc cu sinceritate ca nu vad un lider al Partidului Democrat Liberal de anvergura lui Traian Basescu, de puterea lui Traian Basescu. De aceea, va trebui sa ne preocupe acest lucru si sa incercam sa facem fata viitorului, fara Traian Basescu".

Ioan Oltean a spus ca exista "o ingrijorare fireasca" a multor democrat-liberali in acest sens: "Este o ingrijorare fireasca a multora dintre noi, cei care am cladit de-a lungul timpului cu mult efort acest partid. Cu certitudine, eu zic ca vom reusi sa identificam lideri care sa aiba forta si atractivitatea, pentru ca Partidul Democrat Liberal sa revina cu certitudine pe primul loc in esalonul politic romanesc".

Olteanu vrea remaniere in septembrie

Pe de alta parte, Olteanu a spus ca remanierea guvernamentala trebuie sa aiba loc in septembrie, deoarece e nevoie de "un suflu nou si mai multa energie" in Guvern.

*Raman la credinta mea ca in septembrie va trebui sa analizam cu foarte multa atentie necesitatea unei miscari guvernamentale care sa aduca un suflu nou, mai multa energie in anumite domenii fundamentale si care sa sporeasca un pic credibilitatea actualei formule guvernamentale.

*Subscriu la necesitatea unui plan de austeritate care sa vizeze relansarea mediului economic privat. Stiu cert ca Guvernul pregateste si e in faza finala cu pregatirea acestui plan. Doar inundatiile si necesitatea prezentei in teritoriu a prim-ministrului si a ministrilor au fost cauzele care au determinat neadoptarea pana acum a acestui plan de austeritate.

*Sigur ca timp a fost, pentru ca masurile de austeritate nu trebuia sa fie pregatite pe ultimii o suta de metri. Este insa de asemenea adevarat ca modul in care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlamentul Romaniei, pe urma hotararea Curtii Constitutionale privind setul de masuri care vizau austeritatea si in special reducerea cheltuielilor bugetare au determinat Guvernul din mers sa-si regandeasca o parte din aceste masuri si sa le adapteze la noile conditii politice create in Romania.