Unele procese se desfasoara prea lent, inclusiv din cauza comoditatii unor magistrati, a declarat la RFI ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. El a criticat faptul ca anumiti judecatori accepta prea usor cereri de amanare a unor procese.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • "Nu vreau sa elimin si comoditatea unora dintre magistrati. Subliniez, unora dintre magistrati, nu vreau sa generalizez. Uneori, prea usor se dau termene de amanare, se accepta cereri de amanare, fara verificarea temeinica a motivelor etc.".
  • "Este un fenomen cu care atat Ministerul, cat si Consiliul Superior al Magistraturii, asociatiile de magistrati incearca sa se lupte, in sensul de a convinge pe acei magistrati care mai practica astfel de atitudini sa le abandoneze. E motivul pentru care facem vizite in tara, chiar astazi (marti, 13 iulie - n.r.) ma deplasez la Craiova, pentru a ma intalni cu magistratii, printre altele, motivul pentru care avem iesiri publice pe aceasta tema".
  • "Exista o stare care trebuie inlaturata, dar nu as vrea sa las impresia ca este generalizata. Marea majoritate a corpului profesional al judecatorilor depune eforturi consistente, pentru asigurarea unui curs normal al judecatilor. Pe rolul instantelor noastre se afla un volum de aproximativ patru milioane de dosare, ceea ce nu e deloc neglijabil, avand in vedere ca schemele de personal sunt in general depasite. Insa nu trebuie nici sa exageram cu aceasta supraincarcare. Unele dintre cauze tin de modul de gestionare a portofoliului de dosare in instante. Un rol foarte important revine aici sefilor de instante, care pot sa asigure un anumit ritm, o anumita mentalitate, o anumita abordare a dosarelor de catre judecatori si pot contribui in felul acesta la accelerarea judecatilor. Este important ca dincolo de greutatile pe care fiecare sector profesional le incearca, sa trateze cetatenii cu respect, sa lucreze cu respect pentru cetateni".