Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat la Realitatea TV ca informatiile vehiculate in presa ca Romania ar exporta gaz ieftin in Ungaria sunt total false fiindca nu s-a incheiat niciun astfel de contract si nici nu ar exista posibilitatea tehnica de "curgere de gaze dinspre tara noastra spre Ungaria".

Adriean VideanuFoto: HotNews.ro

"Curgerea de gaze dinspre Ungaria spre Romania nu se face. In momentul de fata nu exista posibilitatea tehnica de export spre Ungaria. Nu se va realiza exportul de gaze spre Ungaria pana cand nu se va realiza posibilitatea tehnica e exportului de gaze dinspre Ungaria si Romania si invers. Noi nu numai ca nu exportam gaz ci aducem chiar gaz mai ieftin. Ii asiguram pe romani ca pretul gazului nu va creste la iarna, cel putin la producator. In rest, ANRC-ul va stabili daca o cerere de marire de pret la consumator este justificata sau nu", a declarat Videanu.

Discutia pe acest subiect a fost starnita de cererea OMV care a cerut sa i se modifice statutul juridic in Romania pentru a deveni exportator de gaze generand astfel temerea ca OMV ar putea exporta gaze din tara noastra care au un pret mai redus decat cele importate.

Ministrul a raspuns si acuzatiilor ca s-au prelungit contractele "baietilor destepti din energie" care cumpara energie ieftina si importa energie scumpa pentru Romania. Videanu spune ca activitatile acestor "baieti destepti" nu mai sunt posibile deoarece in Romania nu se mai vinde energie hidro ieftina ci doar energe din cosul comun-termo-hidro. Cu alte cuvinte, nicio firma nu mai poate cumpara energie ieftina de la Hidroelectrica.

Liderul PDL a recunoscut ca s-a prelungit doar contractul Alro Slatina pana in 2018, dar spune ca in acest caz nu poate fi vorba de un contract preferential. Acesta a explicat ca Alro plateste energia electrica in functie de cotatia aluminiului ajungand sa plateasca si mai putin, dar si mai mult decat alta societatea de piata.