​Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, a declarat in studioul Realitatea TV, ca formatiunea politica pe care o conduce este pregatita sa isi asume responsabilitatea guvernarii chiar si inaintea unor eventuale alegeri, avertizand ca prezenta la putere a PDL pana in 2012 ar fi extrem de costisitoare pentru tara. Conducatorul liberalilor a prezentat cateva masuri alternative pentru gestionarea situatiei din tara, insistand asupra redirectionarii banilor primiti din Europa dinspre clientelele politice catre dezvoltarea tarii. In plus, Antonescu considera ca politica externa a Romaniei trebuie sa fie mult mai activa.

Crin AntonescuFoto: Agerpres

Declaratiile presedintelui PNL:

-Ani de zile s-a intretinut falsa impresie ca demnitarii au salarii uriase. In realitate, salariile presedintelui, ministrilor, parlamentarilor sunt modeste.

-Eu nu sunt omul care sa faca toate lucrurile despre care se spune ca trebuie facute doar ca sa dea bine

-Problema taierii salariilor bugetarilor cu 25% este o problema grava nu pentru ca imi scade mie salariul.

-Deosebirea dintre PSD si PNL este urmatoarea: PSD vrea sa dea jos Guvernul dar nu va guverna fara suport popular, in timp ce noi consideram ca acest Guvern trebuie sa plece, avem o varianta viabila pe care dorim sa o construim, dar nu prea avem cu cine.

-Existau raspunsuri pentru reducerea deficitului bugetar fara taierea salariilor sau pensiilor. Optiunea statului a fost in favoarea clientelei PDL.

-Guvernantii opereaza cu banii pentru a-i dijmui. As aduce oameni care sa opereze tinand cont de interesul public si care sa faca absorbtia de fonduri europene ca la carte.

-Dorim reducerea cotei unice de la 16% la 10%

-La inceputul lui 2009 am spus ca tara nu are nevoie de un acord cu FMI-ul. Ar trebui sa obtinem garantii prin politica externa.

-"Opozitia trebuie sa fie impotriva Guvernului, nu impotriva tarii" este o vorba de doi lei. Domnul Traian Basescu nu are ce sa reproseze opozitiei in acest moment.

-In orice sistem politic de tip latin exista clientela in sistemul de administratie. Important pentru un sistem sanatos este sa tii aceasta clientela in anumiti parametri. Clientela este cea care sufoca. Aveti garantia persoanelor care vorbesc in numele partidelor. Singura garantie politica este garantia increderii.

-PDL trebuie sa dispara, nu sa se reformeze.

-PNL este dispus sa caute o formul care sa inlocuiasca actuala putere pana in 2012. Luam in calcul atat rasturnarea guvernului, cat si suspendarea presedintelui.

-Votam o motiune de cenzura doar daca vom avea alternativa unei continuitati.

-Partidele pot astepta pana in 2012, la fel si romanii, dar costa mult si este pacat de acesti bani si de acesti ani.

-Voi dezvolta subiectul politicii externe in campania electorala. In Romania, din 2007, nu mai avem politica externa. Trebuie sa fim activi la masa discutiilor in Uniunea Europeana.

-Basescu e un nimeni in politica externa

-In adunatura asta de buimaci sau de snapani, doamna Elena Udrea este un personaj care pare a avea un proiect, insa acesta e pe bani publici si e prea costisitor.

-Nici domnul Basescu nu crede ca remanierea ar avea vreun rost.