Nu sunt adversarul legii ANI, a declarat la RFI presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, parlamentarul UDMR, Gyorgy Frunda. Senatorul a declarat ca varianta adoptata marti de Comisia Juridica din Camera Deputatilor ar aduce mari deservicii Romaniei. Senatorul UDMR critica in special reinfiintarea comisiilor speciale de cercetare a averilor de pe langa Curtile de Apel.

Gyorgy FrundaFoto: AGERPRES

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Daca am accepta aceasta forma, am face cel mai mare deserviciu tuturor, pentru ca daca legea ar ramane cu aceste comisii (de cercetare a averilor, de pe langa Curtile de Apel - n.r.), oricine va ajunge in fata comisiilor va ridica exceptia de neconstitutionalitate. Se va ajunge din nou, dupa un timp, la Curtea Constitutionala, care in mod evident si fara argumente contra va stabili ca aceste comisii sunt neconstitutionale. Mai mult decat atat, s-ar putea ca un anumit numar de deputati si senatori sa atace legea, pentru ca ei au in continuare acest drept, sa atace forma finala a legii, care va prevedea existenta acestor comisii de cercetare a averilor la Curtea Constitutionala, iar rezultatul va fi acelasi: ar insemna sa ramanem fara legea de functionare a ANI, pentru un lung timp.
  • Resping categoric sustinerile unora ca as fi adversarul ANI. Eu sunt presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului si atata timp cat voi fi acolo, voi incerca sa respect drepturile omului si sa fiu impotriva infiintarii unor institutii, unor autoritati ale statului, care sa poata fi folosite ca instrumente de presiune politica nu numai impotriva oamenilor politici, ci a tuturor cetatenilor acestei tari. Or, sub incidenta legii ANI, cad peste un million patru sute de mii de cetateni ai tarii noastre. Nu e vorba despre deputati si senatori, dar a permite ca anumite comisii de pe langa Curtile de Apel sa invite, sa-i cheme, sa-i oblige sa se prezinte functionarii acestei tari si familiile lor sa dovedeasca cu bonuri sau cu acte de unde si-au cumparat un frigider sau un televizor, iar in cazul in care nu pot face acest lucru, sa poti sa-i confisti averea, acest lucru nu-l voi accepta niciodata.
  • Sa nu-mi spuna nimeni ca nu se poate intampla in Romania anului 2010 ceea ce s-a intamplat in anii '60-'70, cand averile oamenilor au fost confiscate, pentru ca nu cred! Asemenea comisii inventate vor incerca sa-si dovedeasca necesitatea si se va ajunge la nerespectarea drepturilor omului".

Deputatii din Comisia Juridica, reuniti marti in sedinta, au adoptat, cu unanimitate de voturi, forma proiectului legii ANI care va intra in dezbaterea plenului, in sesiunea extraordinara din 16 august, in actul normativ fiind reintroduse prevederile eliminate anterior de catre Senat. Comisia juridica a Camerei a stabilit reintroducerea in Legea ANI a termenului de trei ani in care Agentia poate face verificari, precum si reintroducerea prevederii referitoare la o singura declaratie de avere, asa cum a solicitat, in punctul sau de vedere, sustinut in fata Comisiei, premierul Emil Boc.

De asemenea, deputatii din comisie au decis sa instituie obligativitatea de a-si depune si publica declaratiile de avere pentru liderii de sindicat si membrii CES, asemenea parlamentarilor, primarilor si celorlalte categorii supuse acestei prevederi.

Senatorii vor avea o sedinta extraordinara dedicata dezbaterii Legii ANI pe 24 august, iar membrii Comisiilor din Senat vor fi chemati din vacanta intre 16 si 23 august.

Legea ANI s-a intors pentru a doua oara in Parlament dupa ce Curtea Constitutionala a admis, luna trecuta, o sesizare de neconstitutionalitate adresata de seful statului presedintelui CCR.

Dupa ce, in iunie Legea ANI a fost adoptata in forma agreata de comisiile Senatului, presedintele Traian Basescu a declarat ca senatorul Gyorgy Frunda a avut in cazul modificarilor la Legea ANI din comisia pe care o conduce o pozitie impotriva intereselor Romaniei. "Domnul Gyorgy Frunda a avut o pozitie impotriva intereselor Romaniei, nu pentru ca e ungur, ci pentru ca, probabil, are de ascuns ceva, el si clientela lui", a sustinut atunci seful statului. Frunda a respins acuzatiile presedintelui afirmand ca "pozitia mea in cazul legii ANI a fost in interesul Romaniei".