Reactia Romaniei in cazul tiganilor din Franta este "palida", "timida" si "neconvingatoare", a declarat intr-un interviu pentru RFI Romania presedintele Senatului, Mircea Geoana, fostul ministru de Externe. Reactia sa vine in ziua in care Franta trimite la Bucuresti 93 de tigani romani, care au acceptat sa revina acasa, contra unor sume de bani.

Descarca fisierul audio in format MP3

"A fost timida si neconvingatoare. Si nu vorbesc aici de declaratiile publice, pentru ca intre prieteni - iar Romania si Franta sunt prieteni vechi, de nadejde - cred ca acest subiect ar fi trebuit sa faca obiectul unei conversatii la nivelul cel mai inalt, intre presedintii celor doua tari, intre sefii diplomatiilor, intre ministrii Muncii, ministrii de Interne. Daca este o problema de criza - si Franta pare sa fi declarat acest subiect o problema de criza - cred ca ar fi trebuit sa fie activate celule de criza, la nivelul celor doua Guverne. Cred ca reactia Bucurestiului este palida si neconvingatoare", considera Mircea Geoana.

Presedintele Senatului crede ca repatrierea tiganilor din Franta este o rezolvare superficiala a problemei. In plus, spune Mircea Geoana, Parisul abordeaza problema intr-o maniera "mai musculara".

"Cred ca repatrierile nu rezolva decat superficial o problema, care este reala, pe care nu avem voie sa o subestimam sau ignoram. Cred ca aceasta maniera mai musculara, pe care autoritatile franceze incearca s-o aplice in general pe acest subiect are si o importanta componenta de politica interna franceza. Acest lucru este indubitabil", declara fostul ministru de Externe.

Mircea Geoana mai afirma ca si Romania trebuie sa se implice in integrarea tiganilor in societate.

"In acelasi timp si partea romana are - si avem cu totii, ca societate - o problema deschisa si o problema spinoasa. Probabil ca libera circulatie a scazut presiunea in interiorul societatii romanesti, pentru ca un numar mare de cetateni romani, nu numai rromi, cetateni romani, milioane de romani si-au gasit un loc de munca, o activitate, in strainatate, in tari europene si atunci o parte dintre problemele structurale ale societatii romanesti au fost mai putin presante", spune presedintele Senatului.

Joi urmeaza sa fie repatriati din Franta 93 de tigani romani. Ei au acceptat de buna voie sa revina in tara. In total, pana pe 26 august, vor reveni in Romania, din Franta, 412 de tigani, in contextul in care autoritatile franceze sunt criticate pentru politica lor securitara.