Premierul Emil Boc a declarat, joi seara, in cadrul emisiunii "Tema zilei" (TVR 1)​ ca vinovati pentru votarea reducerii TVA-ului la alimente la 5% si a neimpozitarii pensiilor sub 2.000 lei sunt Valentin Iliescu, ministrul pe Relatia cu Parlamentul, si secretarii de stat care nu au comunicat eficient. Emil Boc a mai vorbit despre asumarea pe Legea Educatiei, despre motiunea de cenzura si protestul sindical de miercuri.

Emil BocFoto: Captura TVR1

Vorbind despre Legea Invatamantului premierul spune ca au apelat la asumarea ei fiindca aceasta a ramas blocata la Senat din luna mai si, pentru ca nu au majoritate in Comisii si nici in birourile permanente, nu pot ajunge la faza in care legea sa fie dezbatuta in plen. "Am recurs la asumare fiindca mai e nevoie de adoptarea de numeroase acte normative pentru aplicarea ei. resping acuzatia Opozitie ca noi ne puteam asuma rapsunderea fiindca ei au depus o contestatie la Curtea Constitutionala. Aceasta sesizare s-a facut dupa anuntarea asumarii, iar legea statului nostru nu prevede nicio restrictie in aceasta privinta" spune Boc.

"Nu cunosc motivatia protestului anumitor profesori fiindca Legea actuala este in special in folosul lor. 25% din programa scolara este lasata la latitudinea profesorilor pentru a-si acomoda predarea la nivelul fiecarui elev. In invatamantul superior dispare criteriul de vechime si ramane doar criteriul performantei. Dispare nepotismul la conducere, plagiatul este drastic sanctionat, o clasificare a Universitatilor si a orelor de studiu astfel incat parintii si elevii sa stie exact la ce institutie aleg sa invete... O si mai sunt cel putin 15-20 de argumente pentru aceasta Lege", a sintetizat seful Guvernului.

Despre Ordonanta 50

Emil Boc recunoaste ca FMI le-a "sugerat" ca prevederile Ordonantei 50 sa nu se aplice retroactiv, dar a evitat raspunsul spunand ca problema se afla acum pe masa Parlamentului, iar "PDL-ul nu are majoritate in Comisia de buget-finante".

Discutiile cu Fondul despre scaderea cotei unice si marirea salariilor

Si la acest subiect premierul a evitat raspunsul spunand: "Nu vreau sa fiu nepoliticos, dar fiind in faza negocierilor nu as vrea sa trag concluziile inainte de a le trage impreuna cu partenerii din forurile europene"