Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a vorbit in aceasta searala "Ora de stiri" de pe TVR 2 despre cardul national de sanatate care va intra in vigoare dupa 1 ianuarie 2011. Documentul va avea un cip pe care vor fi stocate datele personale, bolile de care suferim, dar si optiunea de a deveni sau nu donator de organe. "Cel mai important beneficiu pentru pacient este acela ca se face dovada permanenta de asigurat. Azi exista o anumita birocratie pe care pacientul o sufera", a declarat ministrul.

Attila CsekeFoto: Captura TVR 2

Acesta a vorbit si despre avantajele pe care cardul le aduce sistemului aratand ca se poate verifica mai usor cate servicii medicale se efectueaza de un anumit medic si cate la nivel general si se vor eviata astfel raportarile de cheltuieli fictive.

Attila Cseke s-a referit si la controversele starnite de introducerea pe card a optiunii de donator de organe, mai multe organizatii nonguvernamentale avand obiectii pe aceasta linie. Ministrul spune ca postura de donator se obtine printr-o declaratie ferma a donatorului, eliminad astfel actele de donatie care trebuiau facute prin notariat si toate procedurile greoaie care apareau in aceasta situatie.

"Acest sisem este unul care functioneza in toate tarile UE si functioneaza bine atat din punct de vedere al pacientului cat si al sistemului. Desigur ca niciun sistem nu este infailibil. Va trebui sa invatam sa traim dupa reguli si nu dupa exceptii. Va trebui sa purtam acest card permanent la noi", a declarat Cseke.

In privinta pretului, ministrul spune ca acesta nu a fost inca stabilit dar a precizat ca va fi in jurul a 2 euro, mult sub sumele vehiculate pana in prezent. "Eu zic ca nu e o suma exagerata. Din aceasta suma se va acoperi si cheltuielile de distributie. Gandim un sistem prin care cardul sa fie trimis prin Posta tuturor cetatenilor", a mai adaugat acesta.