Emil Boc a declarat miercuri seara la Tema zilei (TVR1) ca Guvernul a facut o prioritizare riguroasa in ceea ce priveste investitiile publice. Prioritatea numarul unu va fi cofinantarea proiectelor europene care aduc bani gratis in tara : 4,5 miliarde de euro, aferenti pentru transport pentru programele mari de infrastructura. Emil Boc a mai dat exemplu altor doua programe care vor fi prioritare, in perioada urmatoare pentru Guvern: "programul aprobat, luni de modernizare a spatiului rural romanesc, care implica asfaltarea a 10.000 de km de drumuri judetene si programul de canalizare, statie de epuare in sistem integrat pentru localitati". ​

Emil BocFoto: Hotnews
  • "Noi vom pune bani dublu fata de 2010 la partea de cofinanatare pentru proiectele europene. Programul pe care l-am aprobat luni in guvern este modernizare a spatiului rural romanesc. Este cel mai serios program. Vom asfalta 10.000 km de drumuri judetean si local. El va asigura asfaltarea drumurilor care fac legatura cu cele nationale si va dezgheta creditatrea pentru ca va da si locuri de munca. Programul de canalizare, statie de epurarea in sistem integrat pentru foarte multe localitati va aduce, de asemenea multi bani in mediul rural si conditii apropiate fata de ce au cei din UE", a spus Emil Boc.

Emil Boc i-a reprosat Ministrului de Finante, Sebastian Vladescu ca nu l-a avertizat in luna ianuarie 2010 in legatura cu "pericolul" platii celui de-al treisprezecelea salariu si a primelor de vacanta. Daca ar fi stiut, "Guvernul nu ar fi diminuat cu 25% salariile bugetarilor".

Premierul a precizat ca masura care cere coborarea cotei unice la 10% nu poate fi aplicata in momentul de fata in conditiile bugetului pentru 2011.

"In Camera Deputatilor nu va fi aprobata aceasta propunere, repet, de dorit, insa acum avem nevoie de stabilitate in sistemul de taxe", a spus Boc.

Referitor la legea salarizarii, Emil Boc a insistat ca aceasta "ofera tocmai o creionare pe termen mediu si lung a ceea ce se intampla in sistemul de salarizare, iar "daca s-ar aplica in integralitate acesta lege in primul an, ne-ar trebui 46,3% in plus".

Referitor la declaratia lui D. Strauss Kahn, care vede Romania intrand in incetare de plata, Emil Boc a declarat ca "daca Romania nu va avea derapaje, nu va avea probleme sa ajunga intr-o astfel de situatie".

"Asta inseamna ca trebuie sa aprobam cele trei legi decisive pentru a ne feri de pericole. Daca vom opta spre altceva, vom avea probleme", a mai spus Boc.

Emil Boc asteapta ca in 7 decembrie sa se dea acordul pe legea pensiei iar daca acest lucru se realizeaza "coroborat cu legea bugetului, se va da perspectiva de stabilitate si cerstere economica". Boc a precizat ca Strauss Kahn s-a referit poate la faptul ca "iesirea din criza nu se face cu populisme".

Referitor la un nou imprumut, Emil Boc a spus ca incepand din ianuarie se va putea discuta despre un alt tip de acord de precautie pentru consolidarea masurilor structurale.

"Coalitia a fost si este extrem de stabila si unitara in privinta legii educatiei, salarizarii, bugetului de stat si a pensiilor. In interiorul ei nu se gasesc divergente. Opozitia, din nefericiere a boicotat aceste legi. Prin decizia CCR cred ca s-a inchis si un capitol legat de modul de promovare a legii educatiei nationale", a spus Boc.

"Acesta procedura nu mai poate fi oprita. Speram ca Mircea Geoana a inteles asta si ca nu poate fi impotriva CCR, deoarece s-ar situa in afara legii", a spus in inchiere Emil Boc.