Lucian Croitoru, consilier BNR: Romania intra in criza si daca nu exista criza in lumea intreaga
"In politica salariala au existat decorelari, ritmuri mari de crestere. Politica fiscala se poate spune ca a fost prociclica. Cand economia "duduia", noi mai turnam gaz pe foc cand nu era necesar, fapt ce ducea la pozitionarea Romania astfel incat in eventualitatea unei crize, cheltuielile ar fi imposibil de sustinut. In 2009, 2010 politica noastra ar fi trebuit sa se opuna recesiunii. Noi nu am putut face asta deoarece criza ne-a prins cu un deficit structural. Aveam premisele sa avem probleme pe baze propri. Mai deverme sau mai tarziu ajustarile care se fac acum, s-ar fi efectuat oricum", a declarar consilierul BNR.
Lucian Croitoru considera ca la inceputul anului 2011 va fi testata intreaga clasa politica, cand se va pune problema discutarii unui nou acord cu FMI, precizand ca "Romania are nevoie sa arate lumii ca dezvolta toate masurile necesare, ca e determinata sa nu alunece fiscal", desi "de 20 de ani nu am avut proprietatea masurilor pe care le luam".
Consilierul BNR a admis ca Romania are problema risipei si ca statul va trebui acum, sa puna accentul pe reforma cheltuielilor.
"De 20 de ani s-a vazut ca guvernele nu au prioriitizat. De-asta acest program s-a focalizat pe scaderea cheltuielilor, iar Romania are nevoie sa se mute dincolo de orizontul reformelor fiscale. Patru, cinci ani de boom economic a pus multe resurse in sectorul imobiliar, care a absorbit mult capital iar acum s-a alterat eficienta pietei muncii. Orizontul fiscal trebuie sa vizieze cresterea eficientizarii", a declarat Lucian Croitoru.
Recuperarea diferentei de 25% a salariilor din mediul public va depinde de multi factori, considera Croitoru , care pune acest lucru pe seama turnurii pe care statul o va lua " atunci cand e privit din punct de vedere al cheltuieilior, ca procent din PIB."
"La noi de sase ani, de exemplu salariul mediu public e mai mare decat cel la privat. Abia acum s-a produs ajustarea. Cresterile mari din sectorul public au produs un efect de demonstratie. Sectorul privat a copiat modelul. Noi am crescut foarte rapid intre 2004-2008 si am intrerupt procesul. Ne apropiasem la 48% fata de nivelul de trai al UE. Acum iarasi am scazut", a adaugat Lucian Croitoru.
Consilierul BNR apreciaza ca pentru 2011 "politicile trebuie sa urmeze planurile anuntate, disciplina trebuie sa fie stricta, masurile trebuie implementate si e neceasra o corectie la cheie".

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
De la PSD + PDL: marirea salariilor "dascalilor" cu 50%;
De la PC+PSD (courtesy Voiculescu): despagubirea fostilor proprietari ai caselor nationalizate la pretul pietei, cu bani de la buget;
De la PNL: marirea numarului de angajati insectorul bugetar; marirea salariilor bugetarilor din 6 in 6 luni, pentru a le pastra voturile (de la Vosganian citire);
dar problema romaniei nu este nr de bugetari, nici salariile profesorilor (un profesor valoreaza mult mai mult decat 700 de lei pe luna).
o problema ar fi salariile inaltilor functionari, dar mai ales spagile si comisioanele incasate la acest nivel.
iar cea mai mare problema o reprezinta numarul mic de contribuabili. de ce la o tara de 20 milioane numai 4 milioane sunt salariati? de ce agricultura este fortata sa ramana subterana? de ce veniturile din agricultura nu sunt nici contabilizate, nici impozitate, iar pe de alta parte agricultorii sunt "sapati" nepermitandu-li-se nici macar accesul pe piata? de ce singurul loc in care gasesti produse romanesti este piata, iar in hipermarketuri toate produsele sunt straine?
de ce se munceste intr-o asa masura la negru?
nu stiu ce partide sunt responsabile pentru aceste realitati - dar putin conteaza, pentru ca deja este domeniul afacerilor de familie, nu al platformelor politice. oricum, este o realitate veche de 20 de ani.
cat despre profesori, nu sunt "dascali" si nu au nevoie de mila sau de discursuri lacrimogene. sunt pur si simplu extrem de necesari. poate stabiliti si o conexiune intre nivelul scazut al bugetului acordat invatamantului si cocalarismul in crestere din Romania.
o parodie
iata aici o grila:
http://www.luju.ro/attachments/article/432/salarii%20judecator%20marcat.pdf
si, evident, nu este vorba numai de magistrati, ci de toti functionarii "inalti". nu se platesc utilitatea, nici competenta, nici meritul, nici efortul investit, ci pur si simplul raportul numeric. sunt mai multi medici sau profesori? - atunci plateste-i mizer. putini sunt parlamentarii, magistratii, inaltii functionari - plateste-i mult pentru ca ei sunt capabili sa intemeieze si sa pastreze bine inchegata o clica. iar ca relatiile din acea clica sa fie bine unse ai nevoie si tu, politician, daca vrei sa te cateri sau sa ramai sus.
desi a incercat sa scuture scaune inalte, nici guvernarea actuala nu a reusit lucrul asta. de altfel, cum totul este simptomatic si orice particica din sistem reproduce intregul, e suficient sa observam atitudinea acelor "inalti" - pentru ei, Criza a fost atunci cand li s-au redus salarii monstruoase de 10.000 lei cu 25%. cum ar putea oare un asemenea individ sa stie ce inseamna somajul sau lipsa banilor?
Si se vaita "saracutii" ca o duc rau cu cei 45-55 de milioane cat au, ca deh, si-au facut case si au rate la banci. Si le mai raman 25-30 de mil. pe luna. Astia sunt bani? Pardon....
Imi e scarba.
Nimeni nu vroia sa auda, in vremea aia, ca apucaturile economice ale romanilor sunt duse cu pluta. Daca nu este clar, Romania avea posibilitatea doar sa citeasca in ziare despre criza dar a ales calea sa se duca de rapa indiferent de contextul international.
Mai exact, in loc de investitii in agricultura, productie si transporturi, banii care au intrat au fost folositi pentru comert intern sau furati. Iar creditele au fost facute pentru consum si prea putin pentru investitii.
Si ca sa fie romanismul in toata splendoarea lui, hai sa le taiem gatul alora de au avut dreptate, ca nu ne place sa ni se spuna ca suntem prosti, d'apai sa ni se mai si demonstreze.
Pa.........