Fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu a declarat, miercuri seara, la "Ora de foc" (Realitatea TV) ca Romania a ratat doua momente si doua proiecte extrem de importante pentru situatia tarii.

Emil Constantinescu Foto: AGERPRES

"Primul a fost proiectul meu din 2001 cand l-am propus pe Isarescu presedinte cu un Guvern de competente. Populatia nu a simtit momentul insa si nu l-a votat. Al doilea moment ratat a fost proiectul cu Johannis premier", a declarat Emil Constantinescu.

Acesta a facut o trecere in revista si a guvernelor care au condus tara din decembrie '89: "Guvernul cu diferite forme pe care l-am instalat si a functionat in mandatul meu a fost si responsabil si competent. Competent fiindca astazi se pot vedea efectele solutiilor adoptate. Am avut apoi un guvern intre 2001-2004 care a fost implicat in anumite cazuri de coruptie dar care avea si oameni competenti. Actualul Guvern este cel mai slab si incapabil dintre toate... si ia masuri atat de proaste si nu face dacat sa amane datoriile incat va compromite si viitoarea guvernare".

Fostul presedinte mai apreciaza ca nu putem spune ca suntem in criza economica din moment ce putem creste exporturile, dar spune ca pentru a stopa actuala stare de lucruri din economie "trebuie sa taiem lantul furturilor". "Va amintiti ca pe timpul meu Bivolaru fura pe rupte din banci desi stia ca va fi prins cum s-a si intamplat. Azi insa aceste furturi se fac legal. Trebuie reevaluate toate comenzile de stat o data cu inlaturarea presedintelui si a actualului guvern pentru ca atat presedintele cat si Guvernul reprezinta un grup comercial, de interese, care are un carcater oligarhic. Ori, atata timp cat acest grup oligarhic se afla la putere vor amana lucrurile."

Emil Constantinescu a incheiat cu un mesaj adresat romanilor pentru anul care vine: "Este mesajul pe care-l dau permanent de 10 ani. Demnitatea nationala este suma demnitatilor personale. Cuceriti-va respectul de sine fiecare. Nu aruncati vina pe clasa politica, pe presedintele tarii si pe Guvern. Este momentul ca fiecare sa-si construiasca propria sa viata si demnitate".