Adrian Vasilescu, consilier BNR, a declarat duminica seara, la Realitatea TV. ca Banca Nationala isi propune doua mari tinte pe anul 2011. Prima tinta va fi reducerera inflatia sub pragul de 4% in conditiile in care Romania are acum cea mai mare inflatie din UE de peste 8%, cu doua puncte mai mult decat Grecia. Vasilescu este optimist si spune ca Romania are sanse sa reduca semnificativ inflatia.

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

A doua tinta va fi asigurarea stabilitatii pietei valutare si pentru acest an. "Pana acum am avut o piata valutara stabila, am inceput si am incheiat anul cu aproximativ acelasi curs. Aceasta inseamna stabilitate maxima. Pentru 2011 vom avea aceeasi tinta. BNR are ca tinta stabilitatea pietei valutare fiindca fara o piata valutara stabila nu putem asigura stabilitatea financiara a tarii si toate celelalte tinte sau promisiuni nu se pot indeplini", a declarat consilierul BNR.

Acesta mai spune ca este nevoie de o crestere economica de 2-3 ani pentru ca tot romanul sa simta o crestere a nivelului de trai. "Inflatia este un indicator de care se leaga nivelul de trai al populatiei. Asta inseamna ca exista o sansa de a usura din greutatea care apasa pe intreaga populatie in ceea ce priveste costul vietii zilnice. Daca vom avea in 2011 o crestere economica, oricare ar fi ea (previziubnile unor colegi indica o crestere intre 0,2-2%), nu se va resimti insa in casele romanilor", a declarat Vasilescu care isi mai exprima speranta ca partidele politice vor abandona in aceasta perioada "cunoscuta regula" a promisiunilor si pomenilor electorale fiindca "o-rice an electoral in care se face risipa va fi urmat de 2-3 ani in care vom strange cureaua".