Parteneriatul strategic cu Franţa este mort, a declarat la RFI euro-parlamentarul PSD, Adrian Severin. Parisul nu are poziţia morală să dea lecţii anti-corupţie României, iar Franţa ar trebui exclusă din Schengen, dacă vorbim de criteriul corupţiei, a spus deputatul european. Dacă România ar denunţa unilateral MCV, nu s-ar întâmpla nimic, a afirmat Severin, adaugand ca România ar trebui să se retragă din Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Descarca fisierul audio in format MP3

Euro-parlamentarul PSD nu vede nici o consecinţă a unei eventuale denunţări unilaterale a Mecanismului de Cooperare şi Verificare de către România: "Dacă astăzi România ar anunţa că nu mai acceptă aplicarea MCV, care ar fi consecinţele? Vă spun eu: nici unele, nici unele! Pentru că din punctul de vedere al clauzei de salvgardare, aceasta a ieşit din vigoare şi clauza de salvgardare era prevedere a Tratatului, deci nu se mai poate aplica nici un fel de sancţiune sau nici un fel de măsură în această privinţă, iar alte instrumente nu există, pentru că nici reprezentanţii Comisiei Europene nu au curajul să spună adevărul. Este vorba despre ceea ce englezii numesc "gentlemen agreement", o înţelegere între un stat şi Comisia Europeană, o înţelegere care conferă Comisiei drepturi pe care tratatele europene nu i le conferă. Deci sub acest aspect, nimic nu s-ar putea întâmpla. Aici este un război a cuvintelor. Acest MCV a devenit un instrument de şantaj şi de discriminare la adresa României şi nu a condus şi nu poate conduce la o îmbunătăţire a performaneţelor justiţiei româneşti".

Adrian Severin crede că oficialii români ar trebui să facă lobby european, pentru intrarea în Spaţiul Schengen la termen, adică în luna martie. Demersul miniştrilor francez şi german de Interne este "ilegal, imoral şi anti-european", spune euro-deputatul.

"România ar trebui să intre rapid în contact cu toate capitalele, pentru a arăta că demersul celor doi miniştri de Interne, francez şi german este unul ilegal, imoral şi anti-european, nu anti-românesc. Dacă se adaugă criterii noi, cum ar fi acela al corupţiei, eu cred că atunci ar trebui să vorbim despre excluderea Franţei din Spaţiul Schengen, pentru că afaceri cum ar fi Bettancourt sau Karachi, ca şi altele, ca şi unele presiuni, pe care Franţa le-a făcut în contextul intrării României în Schengen asupra României, pentru ca România să încheie anumite contracte comerciale favorabile Franţei, toate acestea vorbesc despre corupţie. Deci când Guvernul francez actual vrea să ne dea lecţii de corupţie, eu cred că nu are poziţia morală să o facă", declară Severin.

În opinia sa, parteneriatul strategic dintre România şi Franţa este "mort". "Trebuie să vedem dacă acest celebru parteneriat strategic mai funcţionează. După părerea mea este mort, dar trebuie să vedem dacă mai există şi vreun temei pentru ca România să rămână în Francofonie. Toate aceste lucruri trebuie discutate foarte serios cu reprezentanţii Guvernului francez şi nu prin intermediul presei, ci prin intermediul canalelor diplomatice", conchide Adrian Severin.