Premierul Emil Boc a declarat, luni seara, in cadrul emisiunii "Tema zilei" de pe TVR1 ca Guvernul nu are un rol direct in a stabili pretul combustibilului, insa poate sa intervina, pe cai indirecte, si sa-i traga la raspundere pe cei care il majoreaza nejustificat, primul-ministru adaugand ca asteapta, in acest caz, analizele cerute Consiliului Concurentei si ANAF, potrivit Agerpres. Una din solutiile avansate de Emil Boc ar fi cresterea impozitelor in care pretul s-ar dovedi nejustificat. Seful Guvernului a mai vorbit despre pensiile militarilor, impozitarea averilor nejustificate si despre Alianata PNL-PC spunand ca liberalii au dovedit ca au parasit dreapta politica singurele partide autentice de centru-dreapta ramanand PDL si UDMR.

Emil BocFoto: Captura TVR1
  • "Guvernul nu are are un rol direct in a stabili pretul combustibilului, nu poate sa intervina, dar poate, pe cai indirecte, sa-i traga la raspundere pe cei care majoreaza nejustificat intr-o economie de piata preturile, fie ca este vorba de monopol, fie ca este vorba de profit. Statul roman poate sa impuna si el anumite impozite", a explicat seful Executivului, la postul public de televiziune.

El a adaugat ca, in prezent, Executivul analizeaza posibilitatile pe care le are la dispozitie in cazul pretului combustibilului, dar asteapta si rezultatele unor analize realizate de ANAF si de Consiliul Concurentei.

  • "Eu am dat dispozitie pentru doua verificari paralele, una la Consiliul Concurentei, pentru a vedea daca nu este vorba de practici de monopol si doi, la ANAF, sa verifice practic gradul de profit pe care-l au cei care maresc foarte rapid pretul la benzina. Daca exista profituri care cresc foarte mult si nejustificat intr-o asemenea perioada dificila, statul roman poate avea cateva contra-masuri specifice economiei de piata. Nu le mentionez inca, le intuiti, dar astept analizele date de catre autoritatile despre care am vorbit", a spus premierul.

Emil Boc a sustinut ca, in prezent, se plateste pretul "privatizarii iresponsabile", de catre Guvernul condus de Adrian Nastase, a Petrom.

  • "Acum platim pretul acelei politici iresponsabile de privatizare care nu a tinut cont de interesul national si daca veti vedea suma cu care s-a vandut Petrom-ul, 600 de milioane de euro la vremea aceea, si veti compara cu ce listari exista pe piata internationala la companii similare Petrom-ului veti vedea ca acele companii se vand cu 18 miliarde de euro. Si daca vedeti ce obligatii si-a luat statul roman prin contractul de privatizare ajungi la o concluzie care nu are nimic in comun cu interesul national", a adaugat seful Executivului.

Pensiile militarilor

Premierul spune ca militarii care au pensii sub 30 de milioane delei vechi nu vor pierde nimic prin recalculare fiind afectati doar cei care au pensii peste aceasta suma, pierderea fiind in functie d eprincipiul contributivitatii.

Taxa pe averile nejustificate

In privinta averilor nejustificate: este o masura de combatere a evaziunii fiscale care vizeaza persoane foarte bogate care nu-si pot justifica averile. Vorbim de situatia in care inregistram o diferenta intre venituri si patrimoniu este de peste 500 de milioane de lei vechi. Deci noi avem in vedere persoane foarte bogate, a declarat Emil Boc.

Despre Alianta PNL-PC

Prina aceasta alianta PNL a aratat ca a tradat dreapta, crede Emil Boc. "Noi am aratat clar ca ne-ama sumat o guvernare de dreapta, am aplicat masurile necesare si am facut restructurare. Doar PDL-ul si UDMR-ul au demonstrat ca sunt partide de dreapta", a incheiat seful PDL.