Europarlamentarul PDL Cristian Preda crede ca, dupa alianta PNL cu PC, usa dintre democrat-liberali si liberali "nu e doar inchisa, ci si ferecata cu multe chei", pe termen scurt. El afirma, la Radio RFI, ca PDl nu trebuie sa se sperie de aliantele din opozitie, care pot reprezenta o sansa pentru actuala putere, in conditiile in care "costurile aliantelor cu PC si PSD vor fi mari pentru liberali".

Alianta cu PC "este o decizie mai rea, cu consecinte mai proaste, decat propunerea pe care acelasi partid a facut-o in 1992, ca Regele sa devina presedinte": "Asa cum atunci, aceasta propunere i-a costat ramanerea in afara Parlamentului si acum costurile vor fi mari", argumenteaza europarlamentarul PDL.

Descarca fisierul audio in format MP3

El are o parere similara si in ceea ce priveste alianta cu PSD, unde "ACD a ales sa fie actorul secund intr-o combinatie politica", spune Preda, care adauga ca electoratul de stanga din Romania ar putea "sa fie nemultumit ca PSD se grabeste sa ia in barca proprie PNL-ul".

PDL nu trebuie sa se sperie de aliantele din Opozitie, care ar trebui privite mai degraba ca o sansa, "pentru unii nesperata chiar", de a construi "credibil si coerent" o optiune de dreapta.

"Asta nu inseamna ca trebuie sa incercam sa salvam toate trompetele care se afirma in spatiul public si toti ratatii si toti falimentarii, pe care ar trebui neaparat sa-i aducem sub o umbrela", comenteaza Cristian Preda.

El precizeaza insa ca este nevoie de un efort din partea PDL pentru a ocupa acest culoar de dreapta: "In tenis, castigi anumite puncte pe greselile adversarului, dar nu castigi tot meciul pe greselile adversarului. Nu exista un adversar atat de prost, incat sa dea toate mingile in fileu. Greselile adversarului nu ne asigura noua nici o identitate clara, nici cu atat mai putin victoria".

In aceste conditii, pe termen scurt, usa dintre PDL si PNL "nu e doar inchisa, ci ferecata cu multe chei".