"In ce masura, timp de 20 de ani, aliantele facute doar cu un scop de a da pe cineva jos au avut eficienta ? Se pare ca aliantele nu au functionat foarte bine, cel putin in folosul cetatenilor", spune Adriana Saftoiu.
Ea crede ca nu e suficient sa-i dai jos pe Emil Boc si Traian Basescu si ca trebuie sa vii cu ceva in loc : "Aici cred ca ar fi trebuit sa existe o analiza foarte serioasa din partea partidelor. Doar a-l schimba pe Boc sau pe Traian Basescu nu e suficient. Sigur ca da, guvernarea Boc si-ar merita din plin o sanctiune si sa renunte, sa zic asa, la guvernare. Dar in momentul in care eu ma duc in fata electoratului, in afara faptului ca-i spun ca vreau sa-i dau jos pe Boc si pe Basescu, ce alte lucruri ii mai spun ? Sunt lucruri generale, pe care le poate spune absolut orice partid : cresterea nivelului de trai, siguranta cetateanului, justitie independenta, modernizarea statului sunt principii foarte generale si toata lumea e de acord cu ele".
"Sa luam, sa zicem, reforma statului. Cum vede PNL, cum vede PSD, cum vede PC reforma statului ? Coincid punctele de vedere ? Unii poate vor ca presedintele Romaniei sa fie ales de Parlament, alt partid poate vrea sa ramanem pe actuala formula. Ce ne facem ? Facem o alianta, dam jos o guvernare si un presedinte, dupa care ne intalnim in acelasi punct, incercam sa ne reglam punctele de vedere, in timp ce ar trebui sa savarsim actul de guvernare. Eu am mari rezerve ca putem sa continuam cu acest tip de politica. Mize doar pe termen scurt", afirma deputatul liberal.
Adriana Saftoiu considera ca PNL ar fi trebuit sa ramana "pe dreapta" : "Practic, ar fi trebuit sa ramanem pe dreapta, sa incercam sa consolidam mesajul de dreapta si sa spunem ceva mai mult decat atat : "Jos Boc !", "Jos Traian Basescu !". Riscul la care ne supunem noi acum este sa nu oferim clar o doctrina si o viziune".
Parlamentarul PNL precizeaza ca daca se va concretiza alianta cu PSD, va face opozitie din interiorul partidului. "Probabil ca pot sa preiau modelul domnului Crin Antonescu, care la randul sau, cand s-a facut Alianta D.A. PNL-PD nu a fost un sustinator al acelei aliante si a incercat de-a lungul timpului sa-si impuna punctul de vedere si sa si-l sustina. Nu-mi ramane decat sa fac acest lucru. Eu n-am o problema cu oamenii, in mod clar, ci am o problema cu fundamentul si principiile construirii actului politic. Totusi, nu pot sa nu tin cont de istoria recenta a Romaniei, de 20 de ani si sa ma iluzionez ca politica asta inseamna doar atat, vreau la putere si toata lumea imparte cascavalul. Din pacate, discutiile publice sunt despre cine ce functii imparte, ceea ce nu arata maturitate politica si nici responsabilitate", conchide Saftoiu.
"S-ar putea sa provocam o dezamagire-n randul electoratului, sa spuna ca nu suntem chiar de dreapta, sa ne asteptam ca PDL sa profite - ceea ce si face deja - de aceste aliante si sa ne aseze insistent pe partea stanga si nu cred ca acolo ar trebui sa ne fie locul", afirma deputatul liberal.
Adriana Saftoiu, Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban si Varujan Vosganian s-au opus aliantei dintre Partidul National Liberal si Partidul Conservator. Pasul urmator al PNL este o alianta cu Partidul Social Democrat.
Saftoiu, atac la Antonescu
Ulterior, surse liberale au declarat pentru HotNews.ro ca ca Adriana Saftoiu risca sa fie exclusa din PNL in urma atacurilor dure la adresa lui Antonescu. "Presedintele nu va avea nici o rezerva in a o exclude pe Adriana Saftoiu din partid, oricum nu este prea iubita in interiorul PNL. Declaratiile dansei nu vor fi trecute cu vederea nici de liderii din Biroul Politic", au declarat sursele HotNews.ro.
Saftoiu l-a atacat pe Antonescu intr-o postare pe site-ul VoxPublica, declarand public ca liderul PNL "si-a incalcat toate principiile si luarile de pozitii trecute de dragul puterii".
- "Distanta mea de Crin Antonescu a inceput, din punctul meu de vedere, odata cu impunerea conducerii PNL pe baza unei liste. Majoritatea decide, insa aceasta a fost impusa pe lista. Dintr-o data, a disparut competitia si am asistat la ceea ce vazusem in alta parte. Seful "asa vrea" si voia lui trebuia sa fie lege pentru cei de "jos". Atitudinea lui Crin Antonescu intra in contradictie cu atitudinea celui care pe vremea lui Tariceanu facea un anumit tip de dizidenta retorica, apreciata public. (...)Pe atunci, Crin Antonescu era deranjat de deciziile luate prin colturi de cabinete, de anunturile facute la televizor si pe care partidul trebuia sa le ia de bune.
- Se vorbea despre faptul ca in politica trebuie sa nu faci compromisuri care sa te compromita, dar totusi alianta e necesara. Nu trustul Intact conteaza, dar e bine sa ai un trust media care sa te promoveze. PC nu e un partid puternic electoral, dar nu conteaza, alianta trebuie facuta pentru ca obiectivul e unul clar: jos Traian Basescu".
- Protocolul inseamna functii si a creat mai multa iritare si nervozitate. Se impart functii si nu se impart bine! Principiile raman pe planul doi.(...)Dupa cum se vede, partidele vor continua sa se uniformizeze, lipsite de principii, insa pragmatice si inventive in a gasi solutii sa construiasca o guvernare pentru ele insele", considera deputatul PNL.
In ce priveste prioritatile preocuparilor, cred ca pe primul loc e propria persoana, si aici vanitatea surclaseaza mandria de sine (in intelesul ei de sentiment al demnitatii si onoarei). Soarta natiei, poate doar declarativa, e ceva mai jos, mult mai jos in topul preocuparilor d-nei Saftoiu.
Cei care s-au opus aliantei cu Voiculescu, ori au alte parti-pris, ori fac parte din planul "B" al sefilor lor (si ai lui Antonescu, evident). Cele doua variante pot coexista...
Demisia in semn de protest, si iti mai salvezi putin fatza, ca om politic.
In alta ordine de idei, este un culoar liber pe dreapta, pe care daca ar apare un nou partid, cu personalitati puternice in spate gen Monica Macovei, Cristian Preda, Cristian Diaconescu ar aduce la vot pe multi liberali care sufera de indigestie dupa saruturile lui Porumbacu cu Felix.
Este un proverb, daca trebuie sa inghiti mai multe broashte, niciodata sa nu incepi cu cea mai mica.
PNL a cam inceput cu cea mai mica, urmeaza PSD-ul.
Doamne iarta-i ca nu stiu ce fac.
cam, cum vor ei sa aseze politica unpr. adica un centru stanga. pentru dreapta adevarata, ma indoiesc ca avem pe cineva, mai cu motz, in politichia de campie.
am vrut sa zic de bucale, dar bucale e tot mai mult, ilfov si giurgiu. :-) axa glina, clejani, ghimpati, domnesti, cornetu, bragadiru. :-)
ma indoiesc ca este vreunul din aia mentionati, care sa fie intr'adevar de dreapta. ma tem ca dreapta politichiei romanesti ar trebui importata, sau macar incurajati diasporenii sa revina la plaiul mioritic....
in tzarile cu traditie democratica, in vest, clasa de mijloc, mult mai numeroasa ca la noi, este ceea ce se chiama centru - dreapta.
pdl impreuna cu udmr ar fi un fel de centru dreapta, iar unpr de centru stanga. deci, o politica de centru, cu masuri de liberalizarea economiei, dar si cu unele compromisuri sociale, ar fi cea mai usor de acceptat de populatia din tzarisoare, populatie care inca mai acira, care inca mai are nevoie de indemnuri la munca. o politica de centru, cu pasi maruntzi spre dreapta, asta e ce ar fi mai usor de acceptat de votator. si tare mi'e teama ca asta va crede, omul cu votul, din invalmaseala asta vuvuzelita, de stanga dreapta cu acces prin centru.....:-)
Bine spunea bunica mea de 90 de ani...
"Sa ai grija puiule, cu cine te insotesti, ca prostia e molipsitoare, maica!"
Toti se cred zmei dar inca poarta scutece pufoase.
Nu aveti coloana vertebrala si nici macar un discurs coerent.
Salivati la un euro sau dolar atarnat in fata ochilor cu undita de catre pasagerii (clientii) pe care ii tineti in spate din 1990.
SA VA FIE RUSINE.
Sunt "dezamagit" de vreo 10 ani.
Deci acum ei pot doar sa ma uimeasca.
Tariceanu nu ne-a vandut viitorul tarii? In veci nu mai obtineti votul meu, nici voi nici rosii, nici portocalii
Cat despre "amanetatul viitorului" mai bine vedeti datoriile imense facute de guvernul BB ,la cheltuieli la fel de imense,pe capitole chiar mai mari decat in 2008!
Ramane un fapt: stimabilul Basescu a declarat sus si tare ,in scris si in film ca nu va fi nici-o criza in Ro. Asa ca de ce sa faca economii visganian cand FMI ii dadea o prognoza de crestere pe 2009 de 3~4% la jumatatea anului? Sa fim seriosi ca prea ne credeti pe toti manelisti!
Ma tem ca cei cu opinii liberale nu prea mai voteaza pe nimeni, a.i. nu-i mai pasa nimanui de opiniile lor.
Aha , deci pensionarii nu au nimic cu nimeni. N-au principii. Vor doar sa le dam pensii grase.
Mai du-te bade la furat, ca si de-acolo se obtin bani!
1. cei cumparati cu pomeni electorale (cresteri de salarii si pensii aplicate de Tariceanu) - pe astia ii ia oricine da mai mult sau da ceva in vremurile astea de criza
2. "intelectualii" naivi si visatori care inca mai cred (nu stiu din ce motive) ca PNL'ul este adevaratul partid de dreapta, ca mai are principii si doctrina (eventual liberale) si chiar le si respecta
3. cei care il urasc pe Basescu si pe alti cativa membri PDL mai mult decat pe oricine altcineva din politica romaneasca (de exemplu mai mult decat pe Iliescu, Voiculescu sau Nastase) - pe astia ura ii impiedica sa gandeasca lucid si pentru ei orice compromis este acceptabil pentru a-l da jos pe Basescu.
P.S. Saftoiu ar face bine sa analizeze si sa compare atitudinea lui Basescu fata de persoana sa dupa ce a dezertat din tabara acestuia si atitudinea de mitocan si golan a lui Antenescu. Unul a fost un domn (Basescu) iar celalalt (Antenescu) un mizerabil. Pe mine personal nu ma intereseaza si impresioneaza Saftoiu. Sa-si plateasca pretul tradarii! O merita.