Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi a declarat duminica seara, intr-un interviu la Realitatea tv ca evaluarea in privinta amanarii aderarii Romaniei la spatiul Schengen sau in relatiile bilaterale cu Franta si Germania nu trebuie facuta in termeni de infrangere si victorie, scrie Agerpres.Baconschi a mentionat si ca pozitia sa referitoare la denuntarea unilaterala de catre Romania a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie sau conditionarea de catre tara noastra a procesului de aderare a Croatiei nu au fost expresia unui "spirit razboinic", ci au reprezentat "o repozitionare necesara", aceste mesaje fiind transmise "corect, in functie de fiecare imprejurare".

Teodor BaconschiFoto: Hotnews

"E un proces, o obligatie asumata prin tratat si recunoscuta legal de toate statele membre care au ratificat Tratatul de aderare a Romaniei (...) Am facut o investitie masiva, care se apropie de un miliard de euro in securizarea frontierelor maritime, terestre si aeriene, in modernizarea retelei consulare, in adaptarea inclusiv legislativa si, totodata, conectarea noastra la Sistemul de Informatii Schengen, care s-a si produs in noiembrie anul trecut", a spus Baconschi.

Ministrul de Externe a subliniat ca este realizabil calendarul necesar obtinerii consensului politic in Parlamentul European si Consiliul European pentru aderarea Romaniei la Schengen, pe durata presedintiei semestriale ungare a UE, in acest context avand o importanta politica deosebita avizul PE.

"Noi speram, pe de o parte, ca Parlamentul European sa emita un aviz pozitiv majoritar, nu doar un aviz pozitiv. Avem semnale incurajatoare in acest sens si, ulterior, sigur ca tot in cadrul Consiliului sectorial Justitie si Afaceri Interne va fi pregatita decizia politica pentru Consiliu, insa ne miscam in interiorul unui calendar realizabil pe durata presedintiei ungare", a afirmat Baconschi.

Teodor Baconschi are convingerea ca Romania " trebuie sa isi asume in mod firesc un comportament de stat membru, cu drepturi depline si egale", fiind foarte important acum recursul la rigoare, la respectarea promisiunilor si regulilor convenite.

Ministrul considera ca "minicriza" din ultimele saptamani referitoare la aderarea la Schengen reprezinta si "un bun examen de maturitate" pentru afirmarea Romaniei ca membru cu drepturi depline in UE, iar comentariile privind o reactie "isterica" a factorilor de decizie de la Bucuresti sunt nedrepte.

Teodor Baconschi, a afirmat ca autoritatile de la Bucuresti au transmis Moscovei mai multe semnale ca se doreste o relatie bilaterala normala romano - rusa, pe baze de egalitate, fara a se da o importanta excesiva litigiilor istorice.

Baconschi considera ca noul guvern pro-european de la Chisinau reprezinta o validare si a noii abordari politice pro-europene a Romaniei in privinta Republicii Moldova, precum si a eforturilor intense care s-au facut in 2010 in relatia bilaterala.