AUDIO Mihai Tanasescu la RFI: FMI nu spune Guvernului cum sa recalculeze pensiile militare
Problema pensiilor militare trebuie privita din toate perspectivele, nu doar din punct de vedere al economiilor care se fac la buget, a spus Mihai Tanasescu.
El a declarat ca dincolo de declaratiile politice ale Puterii si criticile Opozitiei, problema de fond este daca e nevoie de o asemenea recalculare si daca ea va avea efect.
"Jocul politic este un joc care intotdeauna speculeaza anumite lucruri ce nu sunt foarte bine comunicate, nu sunt foarte bine implementate, ale Puterii. Se intampla in orice tara din lume, nu numai in Romania. Problema de fond este cu totul si cu totul alta : daca este nevoie de o asemenea recalculare, daca-si are un efect important si sigur, privit intr-o perspectiva mai larga, care ar fi de fapt solutia pe termen lung in acest caz. Eu cred ca analiza trebuie facuta in acest sens si apoi trebuie dat un raspuns asupra unei decizii viitoare privind aceasta problema. Se fac niste economii la buget, sigur. Trebuie privite insa toate aspectele legate de acest proces al recalcularii, nu numai acest aspect al economiilor care se fac la buget", a afirmat reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International.
Mihai Tanasescu precizeaza ca FMI nu spune Guvernului cum sa recalculeze pensiile militarilor: "Fondul Monetar International nu intra in asemenea amanunte, nu este cel care spune cat trebuie sa fie concediul maternal sau cum trebuie calculata sau recalculata o pensie. Stabilim anumite tinte, stabilim anumite principii, iar implementarea apartine in exclusivitate autoritatilor".
"Ceea ce cred insa este ca in momentul de fata, prelungirea acestei perioade (de recalculare a pensiilor militare - n.r.) poate sa duca la o clarificare a modului de calcul si asupra necesitatii acestei probleme foarte importante pentru o categorie importanta de pensionari din Romania", a explicat Tanasescu.
Executivul a anuntat vineri ca va continua recalcularea pensiilor militare, la doar cateva ore dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) publicase motivarea deciziei din 7 ianuarie prin care a respins recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor.
Guvernul despre decizia ICCJ: Recalcularea pensiilor militare poate continua
VIDEO Traian Basescu: Trebuie respectata hotararea ICCJ legata de oprirea recalcularii pensiilor militare

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
2. Trebuie "facut" rost de bani, bani ce trebuie returnati.
3. Cum sa faci rost de bani cind le lauzi ca AI CRESCUT pensiile la 76-80% dintre pensionarii militari?
in 1990, Romania avea 8,1 milioane salariati si doar 3,6 milioane pensionari.
in 2010, Romania avea 4,3 milioane salariati si 5,5 milioane pensionari.
Consecintele inversarii raportului activi/inactivi sunt catastrofale.
Nici o tara din lume, inclusiv cele foarte bogate, nu-si mai pot permite sa plateasca pensii fara a avea suficiente contributii de la salariati.
Solutiile nu sunt infinite, ci relativ simple:
-fie ridici contributiile, deci pui iar noi taxe asupra celor care chiar muncesc
-fie reduci pensiile, deci provoci urlete de indignare si rascoale care se vad la votare
-fie imprumuti ca un disperat si deci nu-ti pasa ca viitoarele generatii vor plati
-fie reformezi intreg sistemul pentru ca acesta sa se poata autosustine, ceea ce iti aduce de obicei proteste ale partidelor rivale carora le e frica de succesul tau.
Cresterea contributiilor e exclusa, noi impozite si taxe ar fi sinucigase.
Reducerea pensiilor a fost blocata juridic si continua sa provoace scandal.
Imprumut nu se mai face, ca lumea a vazut in ce hal a ajuns Grecia sau Irlanda.
Ramane reforma si compromisul optim.
Reduci numarul de bugetari pentru ca macar o parte din ei sa ajunga la privat, unde au salarii ceva mai mari, deci si contributiile lor vor fi mai mari.
Cresti numarul de salariati prin investitii masive in infrastructura, prin incurajarea investitiilor de capital strain.
Faci ordine in sistemul de pensii, arhaic si plin de erori de care au profitat tot felul de categorii ''speciale''.
Ridici varsta de pensionare, descurajezi pensionarile anticipate.
Incurajezi mamele sa se intoarca cat mai repede la munca de salariat, contributiile lor conteaza.
Stimulezi natalitatea, pe cat posibil.
In Romania, cei 3% din pensionarii apartinand unor categorii ''speciale'' profita de 10% din fondul de pensii si costa Romania circa 1 miliard de euro/an !
Recalcularea nu e sigur ca va aduce economii, e sigura doar o redistribuire!