Prelungirea perioadei de recalculare a pensiilor militare ar putea clarifica problema, a declarat la RFI reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. El a afirmat ca mai intai trebuie facuta o analiza si dupa aceea luata o decizie privind aceasta chestiune. Oficialul a adaugat ca FMI nu spune Guvernului cum sa recalculeze pensiile.

Descarca fisierul audio in format MP3

Problema pensiilor militare trebuie privita din toate perspectivele, nu doar din punct de vedere al economiilor care se fac la buget, a spus Mihai Tanasescu.

El a declarat ca dincolo de declaratiile politice ale Puterii si criticile Opozitiei, problema de fond este daca e nevoie de o asemenea recalculare si daca ea va avea efect.

"Jocul politic este un joc care intotdeauna speculeaza anumite lucruri ce nu sunt foarte bine comunicate, nu sunt foarte bine implementate, ale Puterii. Se intampla in orice tara din lume, nu numai in Romania. Problema de fond este cu totul si cu totul alta : daca este nevoie de o asemenea recalculare, daca-si are un efect important si sigur, privit intr-o perspectiva mai larga, care ar fi de fapt solutia pe termen lung in acest caz. Eu cred ca analiza trebuie facuta in acest sens si apoi trebuie dat un raspuns asupra unei decizii viitoare privind aceasta problema. Se fac niste economii la buget, sigur. Trebuie privite insa toate aspectele legate de acest proces al recalcularii, nu numai acest aspect al economiilor care se fac la buget", a afirmat reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International.

Mihai Tanasescu precizeaza ca FMI nu spune Guvernului cum sa recalculeze pensiile militarilor: "Fondul Monetar International nu intra in asemenea amanunte, nu este cel care spune cat trebuie sa fie concediul maternal sau cum trebuie calculata sau recalculata o pensie. Stabilim anumite tinte, stabilim anumite principii, iar implementarea apartine in exclusivitate autoritatilor".

"Ceea ce cred insa este ca in momentul de fata, prelungirea acestei perioade (de recalculare a pensiilor militare - n.r.) poate sa duca la o clarificare a modului de calcul si asupra necesitatii acestei probleme foarte importante pentru o categorie importanta de pensionari din Romania", a explicat Tanasescu.

Executivul a anuntat vineri ca va continua recalcularea pensiilor militare, la doar cateva ore dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) publicase motivarea deciziei din 7 ianuarie prin care a respins recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor.