"Cum e posibil sa acuzi partidul de guvernamant (de coruptia din vami - n.red.), cand aceasta operatiune se desfasoara acum, cand acest partid e la guvernare? E o actiune de intoxicare uriasa. Cangrena din vami e veche, arhicunoscuta si tolerata de toate partidele care s-au succedat la guvernare, din '90 si pana acum", a declarat, joi, la postul public de radio, presedintele Traian Basescu.

Declaratiile lui Traian Basescu:

Sinteza de presa de azi dimineata m-a uluit, legat de modul cum este prezentata aceasta actiune, pe mai multe canale. Curentul care incearca sa responsabilizeze un partid pentru coruptia din vami incearca pur si simplu sa prosteasca ascultatorii, telespectatorii, cititorii.

Ca e politic, ca e in interiorul PDL... niste minciuni fara limite. Un mare nimeni (Claudiu Saftoiu - n.red.) a afirmat ieri la televizor: "presedintele stia din 2005". E un mare nimeni.

Va amintiti de acuzatiile de trafic de combustibil din timpul razboiului din Iugoslavia. Nume cum sunt cele ale lui Rusanu, Nini Sapunaru, Dinu Vama, va spun ceva legat de vami.

Lupta anticoruptie va continua la toate nivelurile.

Toate institutiile statului sunt mobilizate sa lupte impotriva evaziunii.

Actiunea de acum nu are nimic politic si nu are nimic cu intrarea nostra in Schengen.

Lupta impotriva coruptiei e un alt capitol pe care noi il ducem, cu oarecare succes, daca privim la aceasta actiune.

In operatiunea din vami au fost folositi agenti sub acoperire.

Ar fi cel mai umilitor lucru sa aducem vamesi din strainatate, ne vom proteja frontiera cu vamesi romani.

Meritul hotararii 59 a CSAT este ca se creeaza colective inter-institutionale la nivel central si judetean care actioneaza pe prioritatile stabilite pe CSAT.

Eu sunt de acord cu ministrul olandez ca trebuie ridicate standardele la frontierele statelor UE. Dar problema UE - migratia ilegala - trec pe la frontiera statelor membre Schengen, nu a Romaniei. Eu sunt de acord ca trebuie ridicate standardele la frontiera la nivelul UE.

Imediat ce a aparut o operatiune vasta impotriva coruptiei de la frontiere, au aparut abordarile: Ce a vrut Basescu cu operatiunea asta? E o rafuiala? A vrut sa lupte impotriva unuia sau a altuia? Pacat ca suntem atat de marunti incat la o operatiune mare, sa incercam sa o politizam pe doua directii: vama a fost pura pana acum, doar de un an, de cand guverneaza PDL singur, e coruptie.

Au sansa sa nu faca puscarie sau au sansa sa faca mai putina daca spun, cu nume, cui au dat bani.

PDL-ul plateste acum pretul ca nu m-au ascultat cand le-am spus: Nu politizati.

Institutiile au ca prioritate lupta impotriva coruptiei si a evaziunii. Dupa ani, am gasit formula de a face ca toate institutiile sa lucreze pe aceleasi obiective, in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. S-a gasit formula sa folosim si ofiteri acoperiti, ceea ce nu era acceptat pana acum. S-au facut modificari legislative. A trebuit pregatit un pachet legislativ care sa ajute.