Peter Eckstein Kovacs si-ar dori ca UDMR sa fie "mai pragmatica" si "mai deschisa" fata de Opozitie, nu doar fata de PDL. Consilierul prezidential, candidat la presedintia Uniunii, a declarat la RFI ca nu exclude iesirea UDMR din Guvern, "daca este necesara". In plus, Eckstein Kovacs a spus ca ideea unui prim-ministru independent ar putea fi o solutie. Contra-candidatul sau, Kelemen Hunor prefera insa un sef de Guvern politic, in locul unui tehnocrat.

Peter Eckstein Kovacs a cerut pragmatism: "UDMR-ul trebuie sa fie mult mai pragmatic, mult mai realist, mult mai deschis la celelalte forte politice din Romania si din Ungaria. Ambii mei contra-candidati spun ca noi trebuie sa ne angajam pe termen lung in coalitii si in colaborari cu partidele de centru-dreapta. Eu spun ca UDMR-ul si-a dovedit de-a lungul anilor capacitatea de a intra in coalitii cu toate partidele mari romanesti, eu cred ca acest lucru este o calitate si cred ca trebuie sa ne pastram aceasta capacitate ca in conditii date, pe baza unor intelegeri, sa intram in coalitii nu numai cu unul dintre partidele politice romanesti, cred ca ar fi o greseala".

El nu a exclus totusi iesirea UDMR din Guvern: "Vad ca este o nemultumire crescanda fata de politica UDMR-ului, in randul comunitatii maghiare. Deci este o chestiune in care te gandesti de zece ori inainte sa tai, dar nu exclud aceasta posibilitate, daca este necesara".

Pe de alta parte, Eckstein Kovacs a afirmat la RFI ca varianta unui premier tehnocrat ar putea fi cea mai buna solutie. "Contra-candidatul meu, cat si presedintele in functie, Marko Bela au spus ca ei prefera un prim-ministru politic. Eu nu sunt chiar atat de sigur ca aceasta este decizia corecta. Varianta unui prim-ministru tehnocrat trebuie sa fie analizata si are mii de ramificatii aceasta chestiune. Personal, nu exclud ca aceasta sa fie, in anumite conditii, solutia cea mai buna".

El a recunoscut insa ca un prim-ministru independent ar putea avea dificultati in a se intelege cu partidele politice.