"Nu sunt ca prim-ministru pus in situatia de a multumi pe toata lumea Eu trebuie sa ma gandesc la binele Romaniei", a precizat Emil Boc care sustine ca roadele Codului Muncii se vor vedea in curand, prin crearea mai multor locuri de munca, "sute de mii in urmatorii ani".
Premierul Emi Boc a dat patru motive pentru care Codul muncii s-a modificat:
- 1. romanii sa-si poata gasi mai usor un loc de munca
- 2. pentru ca angajatorii sa poata angaja mai usor
- 3. cei care doresc o a doua slujba sa o poata gasi mai usor
- 4. sa ii sanctionam mai dur pe cei care utilizeaza munca la negru- asta insemana ca omul respectiv nu are niciun fel de protectie sociala
Boc recunoaste ca exista riscul de a pierde totul din punct de vedere politic, odata cu asumarea raspunderii asupra Codului Muncii, insa nu va ezita sa puna in joc functia de premier "atunci cand e vorba de reforme care sa schimbe lucrurile din temelii".
"Liderii din sindicate apreciaza ca prin adoptarea Codului Muncii isi pierd din influenta si din putere. Noi nu am facut un nou Cod al Muncii pentru a apara liderii de sindicat. Daca ei sunt puternici si au in saptele lor oameni, nu vor fi mai slabi, dar daca nu stau pe realitati concrete, vor deveni slabi.", a spus premierul.
Emil Boc a dat asigurari ca procedura concedierilor colective nu e modificata, "a fost introdus doar criteriul de performanta".
"Contractul colectiv de munca ramane in vigoare, criteriile de concediere raman aceleasi, iar citeriile de performanta se stabilesc obiectiv", a adaugat Emil Boc.
Premierul spune ca Noul Cod al Muncii a fost inspirat din legislatia europeana "obligatorie Romaniei", iar "Guvernul nu a facut decat sa preia in legislstia romaneasca directivele din Uniunea Europeana, deoarece actualul Cod a fost adoptat in 2003, cand Romania nu era stat membru al UE".
"Nu am fost atat de aspri precum sunt prevederile din directiva europeana. De exemplu, noi avem 48 de ore zile de odihna. Directiva europeana da numai 35 de ore. Deci daca am fi dorit sa aplicam la sange directiva, am fi redus si noi perioada de repaos la limita inferioara", a adaugat Emil Boc.
Premierul a afirmat ca intr-un an vor aparea sute de mii de noi locuri de munca in economia reala de piata," dupa ce locurile de munca la negru vor intra in legalitate".
Emil Boc a ezitat sa raspunda cu privire la o noua candidatura la sefia partidului. "Luna martie ne va da raspunsul", a precizat premeirul.
Cine va judeca daca criteriile de performanta sunt corecte si nu favorizeaza anumite persoane dintr-o companie sau categorii de angajati ? Exista o terta parte echidistanta ?
Din pacate realitatea in alb si negru zugravita de Boc nu exista decat in fanteziile sale, realitatea e compusa din nuante de gri.
Si nu am inteles deloc cum se vor crea noi locuri de munca !!! Nu ni s-a spus ce fel de locuri de munca se vor crea, locuri de munca remunerate cu salariul minim pe economie cumva? Cine isi va dori sa muncesca pentru 700 de RON pe luna .
Dl. Boc as vrea sa ne demonstrati dvs. cum puteti trai in Romania cu 700 de RON/luna , poate chiar cu 1400 ron/luna asa fara nimic altceva, de la zero, fara casa, masina si bufet de la protocol !!!
De astfel de locuri de munca nu avem nevoie !!!
Din cate stiu eu din statisticile oficiale somajul este de maxim 7%, printre cele mai mici din UE, deci nu somajul este o problema !!!
Cum sunt avantajati oamenii care v-au votat prin faptul ca-i avantajati pe angajatori sa-i concedieze mai usor ???
Adica il concediaza pe cel ce are curajul sa ceara o crestere salariala, pe "criterii de performanta", dupa care il angajeaza pe altul pe un salariu la jumatate si astfel le arata si celorlati care au tupeul sa se gandeasca la o cerere salariala ce li se poate intampla !!!
Sper ca toti oamenii care mai muncesc sau au de gand sa munceasca in tara asta sa se trezeasca si sa impiedice acest plan de scalvagizare a tarii si de amanetare a viitorului nostru !!!
PS: modificarea OUG50 cui i-a folosit si cine a promovat-o ?
Criteriile de perfomanta le decide managerul tau, ca doar el e responsabil SI PENTRU MUNCA TA.
Asta e regula in business, amice.
Nu trebuie nici o "terta parte echidistanta" care sa stabileasca criterii echitabile. Sau poate vrei o alta "parte echidistanta" care sa verifice cat de echidistanta e prima parte echidistanta? Si asa la infinit?
Cat despre nivelul de salarizare, reducerea somajului si altele de genul asta - toate astea le rezolva PIATA MUNCII, nu Guvernul.
Daca esti bun, destept, educat si competitiv, nu vad de ce te-ar da patronul afara. Iar daca te da afara pentru ca nu-i merge afacerea, noul cod al muncii e ain avantajul tau - o sa gasesti alta firma dispusa sa te angajeze daca nu mai intampina restrictiile actuale, cu un patron mai destept si cu mai mult success in afaceri.
Toate astea se aplica dintotdeauna in economiile libere si infloritoare, doar comunismul si socialismul cred in controlul extrem de strict si detaliat al statului asupra economiei.
daca la motiunea de cenzura vom asista la o ,,schema" si guvernul va cadea, cu ajutorul deliberat al unor parlamentari ai coalitiei , doar ca ei sa incerce sa se redreseze in opozitie pana la primele alegeri din 2012, este nasol.
se duce de rapa totul, si nu ca vine USL (desi nu stiu daca s-au inregistrat la tribunal) , ci pentru tot ce este adiacent unei crize politice (crestere curs valutar, investitori care vor fugi, etc).
acest nou cod al muncii, ar fi o chestie sa fie adoptat in forma asta . in ultimii 10 ani am trecut de la postura de bugetar la postura de angajator , in prezent sunt liber profesionist si recunosc ca mi-ar fi mai simplu sa pot angaja pe cineva cand sunt aglomerat, pe perioada determinata decat altfel(nu spun cum) si la fel de usor sa-i spun de maine ,multumesc pentru tot , dar drumurile noastre se despart. daca acest angajat temporar imi aduce profit sau productivitate , nu am motive sa renunt la el , dar nici sa fiu legat pe veci de el . am un prieten care s-a judecat 3 ani si ceva cu un fost angajat , firma lui intrase in lichidare judiciara si el primea citatii sa se prezinte la tribunal .
cei care au fost angajati in vest ( cu acte) pot sa spuna cum decurge o concediere acolo, si nu cred ca este ca la noi cu persoane protejate de Codul Muncii la concediere, sindicate, criterii in stabilirea ordinii la concediere, etc.
de ce trebuie facuta tot timpul diferenta intre privati si bugetari iar cei din urma sunt de regula cei protejati ?
pentru ca sunt masa de manevra in alegeri, de aia .
Statul este practic cel mai mare angajator si atunci de ce sa nu faca el regulile , pe piata muncii ?
Un final perfect pentru un mesaj logoreic si fara umbra de idee.
Pacat ca ridicolul nu ucide...
In Italia si Austria pot avea contracte colective de munca, dar noi nu avem voie. Cam toate tarile europene isi protejeaza cetatenii cu mult mai mult si le ofera conditii de viata si munca cu mult mai bune. Noi avem dreptul la ceva in tara noastra?
Si uite asa, cu noul cod al muncii, multinationalele din Romania nu vor mai pleca in China si India... Dar noi vom fi sclavii lor. Inca nu am vazut reforma in Romania care sa fie adresata integral romanilor. Ati muncit pana acum? Sa vedeti ce o sa munciti de acum inainte de o sa va scapere calcaiele! Ca doar multinationalele au venit in Romania sa faca profit cat mai mare, nu sa ne construiasca noua economia pe care noi nu am fost in stare sa o facem si sa ne ofere niste locuri decente de munca! De cand doresc / asteapta / impun ei acest Cod al Muncii! Bun venit in neocolonialism! Ca nici alimente pentru piata interna nu mai producem, iar petrolul exploatat de pe campurile petrolifere din Romania ne este vandut la suprapret! Iar din salariul cat de cat decent, castigat cu sudoarea fruntii vom cumpara produse scumpe si proaste, si daca suntem norocosi, si un apartament cu credit pe tot restul vietii, de 3 - 4 ori valoarea lui + dobanda. Nu credeam vreodata sa vad asa ceva cu ochii mei. Suntem o tara la cheremul tuturor.
Cand te vei destepta, romane?
Nu va veni nimeni de afara sa ne faca binele pe care nu sintem in stare sa ni-l facem! Vor veni vremuri si mai grele, daca nu vom fi in stare sa fim uniti si sa gindim si la binele colectiv si la viitorul nostru si al copiilor nostri!
Va admir si va repect enorm , riscati cariera politica pentru binele tarii.
De oameni ca dumneavoastra are nevoie tara.