In 2011, punem de la bugetul de stat din banii adunati de la impozite si taxe 13,9 mld. lei. Daca nu am fi facut reforma pensiilor, trebuiau puse la dispozitia bugetului de pensii 21,5 mld. lei. Criza din 2010 s-a simtit de la Palatul Victoria aspru si acut, pentru ca acolo s-au luat deciziile dificile pentru tara, a mai explicat la Tema zilei premierul Emil Boc.
"Ne-a trecut glontul pe langa ureche", a declarat seful Executivului, referindu-se la riscurile economice la care ne-am fi expus in lipsa masurilor de austeritate. Fara masurile de reducere a cheltuielilor am fi avut un deficit bugetar de 14 procente. Daca Romania nu incepea sa reduca cheltuielile bugetare din 2009 si sa le ajusteze dupa posibilitatile statului am fi ajuns la un deficit de 14%, sustine Emil Boc. "Scurt. Daca nu luam acele masuri nu se punea problema sa diminuam salariile ci nu veneau salariile luni intregi. Acum am stabilizat economia si am facut ce trebuia si putem sa privim putin mai optimist lucrurile" a continuat acesta.
Premierul a confirmat ca pentru anul acesta bugetul de pensii trebuie completat cu 3,3 miliarde de euro.
Faptul ca romanii au cheltuit in ultimele luni cu circa 19% mai putin pentru sampon, sapun si pasta de dinti este ceva firesc in conditiile in care s-au redus veniturile din cauza crizei economice, a spus joi seara premierul Emil Boc, la TVR1.
"E firesc, din nefericire. In conditiile in care s-au redus veniturile, fiecare si-a restrans cheltuielile. Asa facem si fiecare in familie", a afirmat primul-ministru, adaugand ca si Guvernul la nivel macro a fost nevoit sa ajusteze cheltuielile la fel cum a facut fiecare familie.
De asemenea, el a mentionat ca se vor resimti "un pic" in cresterea consumului si cresterea salariilor bugetarilor cu 15%, precum si a 1,541 milioane de pensii aferente grupelor I si II de munca, iar in perioada urmatoare sunt sanse sa speram la iesirea din recesiune'.
Cristian Preda a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca premierul trebuie schimbat, afirma ca acest lucru se va intampla pana la Congresul din mai si adauga ca nu-l vede pe Emil Boc "in postura de incapatanat care nu se da dus din birou".
"Eu il vad, de pilda, candidat cu sanse la primaria Clujului, o maniera mult mai sanatoasa de a te revigora politic decat aceea de a recastiga congresul PDL. Mi se pare ca-i o proba mult mai puternica, cursa de la primaria Cluj, decat altceva", a declarat europarlamentarul PDL.
Ca raspuns la aceste declaratii. Emil Boc a spus ca-l lasa pe fiecare sa-si gestioneze viitorul politic cum crede de cuviinta si c apreocuparile lui se indreapta acum doar spre situatia economica a tarii.
Alte declaratii:
- "Va spun in premiera: Romania are 1.261.000 de bugetari. Cu alte cuvinte coboram la un nivel rezonabil in raport cu calculele de cost". Premeirul a refuzat insa se precizeze care este numarul optim al bugetarilor in functie de "calculele de cost"
- Iesirea din recesiune inseamana oficial crestere economica in doua trimestre succesive. Primul trimestru de crestere economica il avem deja, iar datele pe care le avem ne indreptatesc sa credem ca vom fi pe crestere si in urmatorul trimestru.
- Din 2012 cresterea pensiilor se va face cu 100% din rata inflatiei la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salariului mediu brut realizat pe anul precedent . Atat isi permiete Romania in 2012
- Codul muncii isi propune sa mareasca numarul de contributori si sa largeasca baza de impozitare.
- Evaziunea fiscala din tutun sau ceea ce se intampla in vami nu a fost un subiect de discutie cu FMI ci doar tema evaziunii fiscale in general.
- Pentru cei care lucreaza cu fonduri europene din administratia locala sau centrala: Pentru o mai buna absortie a fondurilor europene am adoptat un act normativ prin care le permitem sa incheie contracte de prestari servicii pentru a putea fi platiti din fonduri europene si ca proiectele sa fie duse la bun sfarsit.
In 2008 bugetul de pensii era excedentar. Matale dupa 2 ani ai reusit sa-l duci pe minus 3.3 miliarde. Asta da performanta.
Adica spune Boureanu ca PDL este perceput ca un partid de incompetenti, mai degraba decat unul de corupti!!! Eu ii dau dreptate lui Boureanu si completez ca pe langa INCOMPETENTA inegalabila(sper ca Romania sa nu mai aiba asa Guvern si asa Premier ca Boc!) PDL este si corupt, cel putin cum spun ei ca este PSD!! Ce vedem in vami e suficient si deja azi in strada la Pitesti oamneii strigau de hotia portocalie din vami!!! Hai cu lupta portocalie anticoruptie cu Blejnar cel mai corupt in frunte!!
Cum vine aia buget de pensii excedentar, cand din '89 incoace intotdeauna s-au luat bani din alta parte ca sa se acopere pensiile??
Postac sa fii noroc sa ai!
Daca nu se taiau cheltuielile, daca am fi continuat sa cheltuim mult mai mult decat produceam am fi intrat in faliment pana acum.
Romanii nu sunt tocmai japonezi sau nemti. Nici intelectual nici ca mentalitate. Iti trebuie doar putina obiectivitate si poti vedea si tu asta lejer. Cele 2 tari erau adevarate ruine dupa al 2-lea razboi mondial. Frankfurt-ul de exemplu era doar o groapa de moloz. Intre timp la ei lucrurile s-au schimbat radical. La noi schimbarile dramatice lipsesc cu desavarsire.
Cat priveste IQ-ul, la romani media e pe la 94-95 , la japonezi 107-108. Deci media pe la noi e comparabila cu prostii de pe la ei.
Aia care nu isi permit servicii bune (in sanatate sau in alte parti) ar trebui sa-si planga de mila mai putin si sa munceasca mai mult si mai inteligent (si nu, statul la munca 8-10 ore/ pe zi din care vreo 50% din timp e petrecut pe net sau mai stiu eu ce nu e tocmai munca)
Supermarket-urile sunt business-uri private. Fara ele, cheltuielile tale ar fi cu mult mai mari. Piata si competitia de pe aceasta dicteaza mersul lor si e foarte bine asa.
Sunt de acord cu tine insa in ceea ce priveste managementul resurselor naturale. Poate nu benzinariile ar trebui impozitate, in primul rand, cat firmele care exploateaza resursele naturale ... macar sa ajungem cu redeventele la nivelul Libiei
- California: aprox. 30 de milioane de locuitori, o economie care ar fi a 5-a a lumii daca ar fi un stat independent, etc are in jur de 300.000 de bugetari
- Germania: vreo 86 de milioane de locuitori si sub 900.000 de bugetari
- Romania: 19-20 de milioane de locuitori, economie infloritoare si 1.261.000 de bugetari
Concluziile logice:
- ori noi avem prea multi, ori ceilalti prea putini :))
- vreo 200.000 de bugetari, profesionisti, hai 300.000, ar face lejer aceeasi munca pe care o fac cei peste 1 milion acum .... unde mai pui ca am face economii frumoase la buget ... pana la urma de la bugetari vine celebra zicala "in general 90% din munca e facuta de 10% din oameni"
Mestere, Germania are mult mai multi profesori, mult mai multi medici, armata mai mare decat Romania, politisti mult mai multi cum naiba are bugetari mai putini? Cum isi explica cei 2 neuroni ai tai acest paradox?
Da si tu o sursa a cifrelor.
vezi ce a facut boc, faci exact invers si scoti tara din recesiune
america a iesit de mult din recesiune prin scaderea dobanzilor, incurajarea productiei si a consumului.
noi facem taieri la capitolul venituri. efectul - amplificarea recesiunii implicit reducerea fondului de pensii. nici macar nu e consecvent. daca are deficit la pensii de ce le-a marit cu 15%?
ce nu inteleg este de ce pensionarii injura guvernul ca nu le da pensii mai mari in loc sa isi injure... proprii copii si nepoti. oricat ar fi de socant dpdv. moral, asa ar trebui sa stea lucrurile, obiectiv. dar nu, au nevoie de un intermediar care sa incaseze injuraturile. pentru ca e greu sa fii onest cu tine insuti si sa recunosti adevarul.
da, si pensionarii de azi au contribuit la pensiile generatiilor trecute. cu cat au decis comunistii. astazi, primesc si ei cat decide guvernul. daca isi vor inapoi banii dati la contributiile de pensii, sa mearga sa ii ceara bunicilor si parintilor lor, adica generatiilor precedente.
cum se pot uita pensionarii in ochii copiilor si nepotilor lor? pe ei ii mustra vreodata constiinta pentru anii in care au furat si dormit la CAP? ii mustra consiinta pentru halul de tara pe care ni l-au lasat?
da, stateam in '89 mai bine decat in '45. dar... comparand Ro cu Ro! cat de bine stateau francezii, germanii si japonezii in '89 in raport cu '45?
nombrilisti...
in plus, suntem mai multi tineri pentru un pensionar. asa ca, atunci cand contributiile la pensie sunt mari... ele merg la cei cu pensii grase si numerosi. pentru familia mea, strict vorbind, unde nr. de pensionari e mult mai mic decat nr de salariati, e chiar rentabil sa... se desfiinteze complet pensiile si contributiile sociale aferente.
in plus, pensiile din familia noastra sunt mici, dar salariile sunt relativ mari. adica, prin intermediul contributiilor la pensie eu ii platesc... pe altii.
da, ma pot uita cu foarte mare onestitate in ochii pensionarilor de la mine din familie. cu cat contributia la pensie se reduce, cu atat ei vor primi mai mult de la noi, tinerele generatii ale familiei. pana la urma, parintii mei au muncit sa ne creasca.
de ce ne e atat de greu sa ne privim in oglinda? ne imbatam cu apa rece?...
noi suntem societatea romaneasca, noi am votat, noi am ales, noi am muncit in dorul lelii sau bine, noi am facut asternuturile pe care dormim...
mereu vina e la altii, niciodata la noi. e mai comod de visat asa, nu? atata ca e vis.
japonezii au pus mana si au muncit. noi chibitam ca altii sunt de vina. aia nu au mai stat sa se intrebe cine e de vina, au stiut ca problemele nu se rezolva de la sine si nici cu urlete si minciuni. ci cu munca.
-taranii ceapisti
-cei cu pensia minima, care n-au contribuit aproape de loc la bugetul de pensii
-militarii rezervisti.numai pt acestia trebuie: 200000(nr lo)x3000(pen lor medie)x12luni=7,2 mld ron/4.2(ron/euro)=1,71 mld euro/an, poate mai mult, caci lor,dupa 1 ian 20011, nu le-a scazut pensia, ci le-a crescut, ca la radio erevan!
-alti asistati sociali, trecuti de la bugetul de stat la bugetul de pensii.....
asadar,pt imbunatatiri trebuie cautate adevaratele cauze, nu efectul!
deficitul,trebuie analizat pe adevaratele lui componente!
Daca mergea productia autohtona taraneasca si nu importam toate porcariile olandezilor, chinezilor si turcilor, daca banii din toate tipurile de contrabande si evaziuni fiscale intrau la incasari bugetare si in fine daca munca la negru din Romania iesea la suprafata din 1990 pina incoace.
daca vrei sa ai bani albi pentru zile negre, trebuie sa pui din timp deoparte.
no, prin declaratiile astea executivul incearca sa lucreze la mentalitatea oamenilor, aceea ca statul e obligat sa le dea, ca iei au muncit.
or fi muncit, dar iata, acum nu mai e de unde. si nu e numai o problema romaneasca.
atitudinea - 'nu ma intereseaza, eu vreau banii pentru care am cotizat' e corecta, dar asta inseamna sa bagi generatiile tinere in groapa, sa sugrumi cresterea economica prin atata fiscalizare. normal ca are dreptate pensionarul, dar din pacate nu poti sa-i multumesti pe toti.
a naibii dilema..