Premierul Emil Boc a explicat la TVR ca, pe fond, Ioan Botis a subliniat un lucru stiut atunci cand a vorbit despre sistemul piramidal de pensii: daca nu vom avea suficienti contributori la buget, vom avea probleme pe termen mediu si lung. "Nu este un lucru nou, este un lucru pe care il stim cu totii, ca trebuie sa avem o baza mult mai larga de oameni care finanteaza", a declarat Emil Boc.

Emil Boc la Tema zileiFoto: Captura TVR1

In 2011, punem de la bugetul de stat din banii adunati de la impozite si taxe 13,9 mld. lei. Daca nu am fi facut reforma pensiilor, trebuiau puse la dispozitia bugetului de pensii 21,5 mld. lei. Criza din 2010 s-a simtit de la Palatul Victoria aspru si acut, pentru ca acolo s-au luat deciziile dificile pentru tara, a mai explicat la Tema zilei premierul Emil Boc.

"Ne-a trecut glontul pe langa ureche", a declarat seful Executivului, referindu-se la riscurile economice la care ne-am fi expus in lipsa masurilor de austeritate. Fara masurile de reducere a cheltuielilor am fi avut un deficit bugetar de 14 procente. Daca Romania nu incepea sa reduca cheltuielile bugetare din 2009 si sa le ajusteze dupa posibilitatile statului am fi ajuns la un deficit de 14%, sustine Emil Boc. "Scurt. Daca nu luam acele masuri nu se punea problema sa diminuam salariile ci nu veneau salariile luni intregi. Acum am stabilizat economia si am facut ce trebuia si putem sa privim putin mai optimist lucrurile" a continuat acesta.

Premierul a confirmat ca pentru anul acesta bugetul de pensii trebuie completat cu 3,3 miliarde de euro.

Faptul ca romanii au cheltuit in ultimele luni cu circa 19% mai putin pentru sampon, sapun si pasta de dinti este ceva firesc in conditiile in care s-au redus veniturile din cauza crizei economice, a spus joi seara premierul Emil Boc, la TVR1.

"E firesc, din nefericire. In conditiile in care s-au redus veniturile, fiecare si-a restrans cheltuielile. Asa facem si fiecare in familie", a afirmat primul-ministru, adaugand ca si Guvernul la nivel macro a fost nevoit sa ajusteze cheltuielile la fel cum a facut fiecare familie.

De asemenea, el a mentionat ca se vor resimti "un pic" in cresterea consumului si cresterea salariilor bugetarilor cu 15%, precum si a 1,541 milioane de pensii aferente grupelor I si II de munca, iar in perioada urmatoare sunt sanse sa speram la iesirea din recesiune'.

Cristian Preda a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca premierul trebuie schimbat, afirma ca acest lucru se va intampla pana la Congresul din mai si adauga ca nu-l vede pe Emil Boc "in postura de incapatanat care nu se da dus din birou".

"Eu il vad, de pilda, candidat cu sanse la primaria Clujului, o maniera mult mai sanatoasa de a te revigora politic decat aceea de a recastiga congresul PDL. Mi se pare ca-i o proba mult mai puternica, cursa de la primaria Cluj, decat altceva", a declarat europarlamentarul PDL.

Ca raspuns la aceste declaratii. Emil Boc a spus ca-l lasa pe fiecare sa-si gestioneze viitorul politic cum crede de cuviinta si c apreocuparile lui se indreapta acum doar spre situatia economica a tarii.

Alte declaratii:

  • "Va spun in premiera: Romania are 1.261.000 de bugetari. Cu alte cuvinte coboram la un nivel rezonabil in raport cu calculele de cost". Premeirul a refuzat insa se precizeze care este numarul optim al bugetarilor in functie de "calculele de cost"
  • Iesirea din recesiune inseamana oficial crestere economica in doua trimestre succesive. Primul trimestru de crestere economica il avem deja, iar datele pe care le avem ne indreptatesc sa credem ca vom fi pe crestere si in urmatorul trimestru.
  • Din 2012 cresterea pensiilor se va face cu 100% din rata inflatiei la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salariului mediu brut realizat pe anul precedent . Atat isi permiete Romania in 2012
  • Codul muncii isi propune sa mareasca numarul de contributori si sa largeasca baza de impozitare.
  • Evaziunea fiscala din tutun sau ceea ce se intampla in vami nu a fost un subiect de discutie cu FMI ci doar tema evaziunii fiscale in general.
  • Pentru cei care lucreaza cu fonduri europene din administratia locala sau centrala: Pentru o mai buna absortie a fondurilor europene am adoptat un act normativ prin care le permitem sa incheie contracte de prestari servicii pentru a putea fi platiti din fonduri europene si ca proiectele sa fie duse la bun sfarsit.