Ion Tiriac: Piata imobiliara isi va reveni, cu implicarea bancilor; pretul locuintelor noi nu mai scade
"Niciodata pretul asta n-o sa mai vina inapoi, atat de scazut. Si totusi lumea nu cumpara. Banca, cel putin unde sunt si eu partener, spune: domnule, avem bani oricand, sa vina oricine, maine ii dau banii sa-si cumpere", a spus omul de afaceri.
El a apreciat ca sectorul imobiliar isi va reveni pentru ca romanii isi vor da seama "ca nu mai prind trenul", iar in Romania exista un deficit de doua milioane de apartamente. Singura conditie este ca "bancile sa joace", a spus Tiriac.
"Daca bancile nu investesc banii pe care-i dai dumneata sa-i tina in banca, inseamna ca pierd, si eu n-am vazut inca o banca care sa piarda", a adaugat el.
Referindu-se la preturile din Romania, omul de afaceri a afirmat ca nu a auzit "nici in Paris, nici in Madrid, nici in Barcelona, nici in Roma, niciunde", sa se vanda un metru patrat de apartament sub 1.000 de euro.
Urmareste mai multe declaratii facute de Ion Tiriac la emisiunea "Dupa 20 de ani".

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
In orasele universitare in luna septembrie sunt zeci de proprietari ce raman cu locuintele neinchiriate, deoarece sunt din ce in ce mai putini studenti.
Peste 5 ani vom fi mai putini Romania cu 300-350,000 persoane.
Ca si cum dintr-un oras de marimea Clujului ar disparea populatia si casele ar ramane goale.
Fugi de aici cu prinsul trenului, trei sferturi din populatie e datoare la banca cu zeci de mii de euro, dati pe niste cutii de beton care nu au costat mai mult de 15,000 de construit....Tot din cauza ca pierd trenul si-au bagat si aia gatul in latz pe 20 de ani...
Sunt cadru didactic intr-o facultate din Cluj, si numarul studentilor a scazut cu 30% in 2011 comparativ cu 2007. Mai mult, continua sa scada drastic numarul absolventilor de liceu.
Uitati mesaje trimise de profesori responsabili cu admiterile:
"Desi este numai luna ianuarie, ne gandim deja la sesiunea de Admitere iulie 2011. In acest an numarul absolventilor de invatamant liceal a scazut cu aproape 20%, ceea ce va avea un impact important asupra
numarului de candidati la admiterea in invatamantul universitar. Pentru a atenua acest impact, va trebui sa ne unim eforturile pentru o mai eficienta promovare a facultatii."
- care va fi costul celor construite de acum inainte (inclusiv proiecte in insolventa cumparate in diverse stadii)
- nivelul dobanzilor aplicabile de catre banci acestor credite. dobanzile actuale sunt sus si "eventualii proprietari" calculeaza f simplu chirie (cu optiune de cump) vs rata la banca
- populatia e indatorata pe t mediu si lung la dobanzi f ridicate deci mai trec cativa ani pana sa faca loc creditelor noi.
Din spatele unui salar mediu pe economia din romanica (cu r mic), pretul de 1000 euro/mp din Paris, Madrid, Barcelona sau Roma pare la fel de adaptat realitatii ca si domnul Tiriac.
Cand economia romaneasca a ultimilor ani s-a bazat pe speculatii imobiliare si cand productia romaniei se rezuma la credite la FMI si banca modiala, vine domnul tenisman transformat in bancher si ne spune ca 1000 de euro sunt si in Paris.
Ii recomand domnului bancher sa se dea pe RATB o data pe luna si sa vada ca nu se afla nici in Paris, nici in Madrid si mai ales nici in Barcelona.
Chiar si un bloc nou, in bucuresti (tot cu b mic), nu isi justififica 1000 euro/mp. Hai sa calculam rezonabil pretul materialelor si a manoperei. Si pe deasupra sa punem un 10% pt profit. Se ajunge la 1000euro/mp? Sincer nu cred.
Cat despre blocurile vechi, luate de la stat cu 120 mii de lei vechi/ap si acum vandute la pret de locuinte decente..nu mai comentez.
Oricum, dupa orice bula imobiliara se trezeste cate un bula sa spuna ca totul isi va reveni exact asa cum a fost inainte doar pt ca asa vrea el si pt ca a investit prea multi bani in terenuri pe care si-a construit ansamble imobiliare care fie sunt goale, sau proprietarii nu mai au banii de dinainte de criza sa plateasca rate de 1000euro la banca susmentionatului.
Atata timp cat trenul in romanica e inca tras de boi si se misca pe niste sine de lemn, mai avem mult de invatat si si mai mult de muncit, pana sa ne comparam cu TGV-ul din Franta.
Oricum, pretul terenurilor si caselor din romania ar trebui sa plece de la puterea de cumparare si nu de la "dorinta" de cumparare.
Ca avem oameni care conduc bmw-uri si stau in garsoniere sunt constient, dar asta nu este normalitatea si nu poate fi substituit normalitatii...
Sa dea el credite cu banca lui, ca poate, si sa vedem cine se mai baga la dobanzi de 20% ca in romania si nu de 5-6% ca in capitalele pe care le numeste.
Deci asa! dom' colonel a primit sarcina sa dea apa la moara amicilor din guvern, heheheheeee... >:)
Nici macar cu orase mai din est cum sunt Budapesta, Praga, Bratislava ori Sofia nu ne putem compara dar, supriza, in aceste capitale preturle pe metru patrat, chiar in zone centrale este de 600-800 eur/m2.
Dar ce sa-i faci, a ajuns cutitul si la osul Tiriacului, are pe stoc un "portofoliu" imobiliar important si trebuie valorificat, numai sa cumpere din nou bizonii.
Tiriac e un baiat subtire ..
Vrea sa impinga piata intr-o anumita directie, presupun.
Dar a vazut altundeva porcaria si magaria mioritica ??
Shmenul adevarat a la Romania ??
Explica-mi mai bine, de unde pana unde ai ajuns la Basescu si Boc ?
Daca-i ordin, cu placere , nu ?
O zi buna ... tovarase.
Parca si SUA au iesit din criza acum doi ani si piata imobiliara tot nu a revenit pe crestere.
Ce a fost la noi 2005-2008 cred ca nu va mai fi in urmatorii10 ani...
sanatate ,
Parca si SUA au iesit din criza acum doi ani si piata imobiliara tot nu a revenit pe crestere.
Ce a fost la noi 2005-2008 cred ca nu va mai fi in urmatorii10 ani...
sanatate ,
Bancile au de luat bani de la dezvoltatorii imobiliari, pe care i-au "sponsorizat" sa construiasca pe terenuri supraevaluate acceptate prosteste ca garantii la preturi din 2007-2008. Deci constructorii au fost fraieri sa cumpere teren la asemenea preturi si bancile si mai fraiere sa le accepte ca garantii. Acum e o mica problema ca apartamentele nu se vand si bancile si/sau dezvoltatorii vor pierde bani. Tough luck.
Acuma bancile vin si zic: "dragi cumparatori, va dam credite sa cumparati apartamente". Adica vor da credite populatiei care va cumpara apartamente cu acei bani. Banii vor ajunge la dezvoltatori, care ii vor plati inapoi bancilor in contul creditelor luate.
Deci banca da bani care se intorc in final tot la ea.
In loc de o pierdere pe care nu o pot recupera, de la firme care nu au asseturi- decat terenuri supraevaluate- si care pot intra in orice moment in insolventa (si pierderea ramane la banca), responsabilitatea va fi transferata la cumparatori (persoane fizice) care exista, pot fi urmariti de banca pentru neplata pana in panzele albe pentru ca nu exista faliment personal si-ce e mai important- baga si un avans de 25-30%. Deci banca isi recupereaza din start 30% (care se duc la dezvoltator si vin apoi la banca) plus ca ramane cu un credit cu garantii mult mai bune.
Bancile stiu ca riscul se plateste. (ele sunt alea cu calcule complicate la dobanzi, riscul de tara, riscul clientului care adauga cam 5% pe an la dobanzi peste LIBOR). Cam cum evalueaza ele riscul pe care mi l-as lua eu- cumparator- sa scot castanele lor gaunoase din foc?
Eu evaluez cam la valoarea depozitului. Deci o sa cumpar cu credit de la banca dupa ce primesc un discount de 25-30% la preturile actuale si dobanzi competitive (fara calcule bizare de risc, eu in fond imbunatatesc profilul de risc al banilor imprumutati de banca). Vreau credit la 7% DAE in lei, si mai stam de vorba.
Nu va lasati pacaliti.
Asa este. Sunt din domeniu si cunosc foarte bine situatia. Toata lumea asteapta niste preturi...de preturi.
Ei bine, am curaj sa pariez ca si daca piata imobiliara ar scadea in momentul cu 50 % tot nu s-ar vinde nimic.
Si stiti de ce? Bancile nu finanteza cumparatorii adev arati , iar speculanti vor sa cumpere la preturi de nimic.
Stau ca hienele pe la birourile executorilor asteptand sa mai nenoroceasca pe cineva.
Va anunt domnilor ca preturile in Romania nu vor mai scadea mai mult de 10 % si ca din 2012 semestrul doi iar o sa faceti coada pe la agentiile imobiliare.
Da, Romania are un deficit imobiliar urias, atat in sfera civila cat si cea economica.
Si asta nu are cum sa ramana fara urmari.
Nu vor mai fi preturi nesimtite dar nici alea pe care le viseaza unii speculanti.
Vreti sa le stiti ?
Ei bine iata cum vad eu lucrurilre in aceasta directie :
1. Terenurile se vor stabiliza undeva intre 50 si 100 de Euro/ mp in zonele rezidentale ale marilor orase.
2. Terenurile in marile orase se vor stabiliza undeva intre 200 si 1000 de Euro/mp in functie de oras.
3. Apartamentele vechi se vor stabiliya undeva intre 600 si 1000 de Euro/mp in marile orase in functie de yona si de oras binenteles.
4. Apartamentele noi se vor stabiliza undeva intre 800 si 1500 de Euro/mp in marile orase in functie de zona si de oras.
5. Vilele noi 700- 1000 Euro mp.
Aceste preturi sunt valabile pentru imobilele asa zis "normale" nu si pentru cele de lux care vor fi mult mai scumpe.
In orice caz cine viseaza in Romania, in marile orase , la preturi care exista acum pe la comune si sate se inseala amarnic.
Daca aveti bani nu mai stati asteptand cai verzi pe pereti si investiti anul asta pentru ca celalalt an sigur veti cumpara mai scump.
ii arunca tiriac la stavilar, la lacul morii :-)
A fost ales ultimul care oferea si realizarea proiectului complet, inclus.
La preturile de azi pt manopera si materiale, 1000 euro e furt ordinar.
Un lucru ma bucura, dau faliment speculantii. Cei care au cumparat terenuri si case/apartamente pe imprumut pt a vinde apoi mai scump. Dezvoltatorii care au cerut 300%.
Toti astia, de care tu ca om simplu nu mai aveai loc. Sunt familii cu copii care platesc sute de euro pe luna, rata, din cauza speculantilor care au umflat preturile.
Sa vezi peste un an cum pica si la noi bancile ca dudele.
nu e voie sa zici impotriva ?
o sa tot scada piata imobiliara.
stati sa vedeti scaderi - la noi inca nu a inceput criza adevarata pe imobiliare pt ca nu au recunoscut bancile pierderile de sute de milioane din imobiliare.
pretul de 30k euro la rosu pt vila 130 mp pare real..deci daca o vila e 30 k la 130 de metri patrati..va dati seama ca un apartament la rosu are un cost de vreo 20k - cu un adaos decent de 25% rezulta pret la rosu apartament nou de 100 mp aprox la 25k euro cam asta e pretul real...restul sunt gogosi ale imobiliarilor..mai pui finisaje si iesi cu el pe la 35k euro nou...deci asteptati copii sau faceti in regie proprie..va mai costa putin si terenu ca acolo deja a scazut pretul cat de cat
Acum vand doar cei care nu au incotro (mosteniri/divorturi, etc).
"Ofertele" se dau ca painea calda, dar se gasesc foarte rar. Eu caut de vreo 3 luni si-am gasit un deal foarte bun si vreo 2 ok. Restul, aberatii.
Toti potentialii cumparatori pandesc anunturile prin ziare. Acestea, in 90% din cazuri sunt tepe. Apar metri patrati cu sutele in fiecare apartament de 80mp gen vagon. Etajul ba e 8/10 ba e 9/11 si la fata locului afli ca e 8/8 sau 10/10.
Agentii imobiliari, in marea lor majoritate sunt prosti facuti gramada. Nu mai zic ca nu stiu sa negocieze si sa faciliteze ajungerea la o intelegere intre proprietar si cumparator, dar ei cateodata uita sa semneze si contractele de vizionare. In plus le zici ca vrei intr-o anumita zona, o anumita impartire si ei te duc la 3 statii departare dupa principiul "poate pune botu' ".
Propietarii se impart in 2 categorii: cei care vor sa vanda si te poti intelege cu ei (sub 10%) si cei care vand la 120kE ca au auzit ei ca si vecinu vrea sa vanda asa si in plus "a vrut unu sa-i dea 180kE si el a cerut 190kE in 2007 ... cum sa-l dea acum cu mai putin de120kE").
Piata deocamdata e pe loc pentru ca multi inca mai spera sa scada preturile. Vor mai scadea dar nu cred sa ajunga garsonierele 15kE in zone decente.
Cand se va anunta "crestere economica" proprietarii vor renunta la "discount-ul de criza" si vor nesimti din nou preturile (dar nu cred ca romanii vor mai avea larghetea buzunarului ca inainte de criza).
Chiar si pe fondul unei cresteri economice, nu cred ca in 2012 sa creasca preturile apartamentelor tranzactionate. Probabil preturile vor reveni pe crestere dupa 2012-2013, cresterea fiind anemica la inceput (sub 3-5%/an).