Presedintele Romaniei a vorbit si despre informatiile aparute in presa de ieri potrivit carora Nicolas Sarkozy a avut o iesire nervoasa atunci cand presedintele Basescu a spus ca Romania nu poate sa-i recunoasca pe rebeli ca fiind noua putere din Libia.

"Va spun ca nu a fost niciun incident. Sefii de state stau in jurul mesei si-si exprima parerile. Romania nu are niciun argument in favoarea pozitiei exprimata de Sarkozy. Pe cine sa recunosti drept autoritate oficiala cand acest Consiliu nu controleaza nicio institutie a statului. Ca sa poti impune zona no-fly inseamna ca trebuie mai intai sa bombardezi la sol toate instalatiile militare care te pot pune in pericol", a declarat Traian Basescu.

Nici la intalnirea NATO de joi parerile nu au fost unanime, iar decizia a fost amanata. "Atunci de ce sa fi luat noi o decizie inainte in Consiliu?", a declarat seful statului.

Acesta a declarat ca trebuie asteptate rapoartele si solutiile militarilor din NATO si a precizat ca Romania nu va face decizie separata fata de NATO daca se impune recunoasterea Consiliului sau o interdictie de zbor in zone din Libia.

"In orice caz, Gaddafi nu mai poate reprezenta o solutie pentru Libia. Un sef de stat care trage in propriul popor, fie ei si din alt trib, nu mai poate fi luat in considerare", a declarat presedintele Basescu.

Seful statului a vorbit si despre recuperarea creantelor Libiei fata de Romania spunand ca s-au facut demersuri pentru recuperarea datoriilor, dar momentan nu s-au rezolvat prea multe.

Despre implicarea Romaniei in ajutorarea umanitara a libienilor, Traian Basescu spune ca acest lucru se va face doar in cadrul ONU.